Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Grumen Petit Verdot 2019
12.05.2021.

Vino nedelje: Grumen Petit Verdot 2019

Linija vina Grumen
Fruška gora
890 RSD
Ocena: 86/100

Cela linija sortnih vina pod etiketom Grumen pojavila se nedavno na tržištu, ali prilično tiho, bez posebne pompe. Ipak, relativno niske cene, kvalitetan dizajn i dobra distribucija, za kratko vreme učinili su ova vina prilično popularnim. Vinogradi iz kojih dolazi grožđe za Grumen nalaze se na Fruškoj gori, nedaleko od Vrdnika, a sama vinarija za sada ne postoji, već se prerada obavlja uslužno. U čitavom portfoliju, pažnju mnogih privukao je sortni pti verdo (petit verdot, u prevodu: mali zeleni). Ta malo poznata i relativno retka francuska sorta, jedna je od tradicionalnih u Bordou, gde se koristi tek da začini crvene kupaže u kojima uglavnom dominiraju merlo ili jedan od dva kabernea. Pti verdo se smatra pomalo divljom sortom, kasno sazreva i daje puna, taninska i rustična vina sa dosta voćnih, ali i cvetnih i začinskih aroma. Redak je kao sortno vino, a najviše ga ima u Španiji i regijama Novog sveta. Kod nas, ovo je tek drugi sortni pti verdo na tržištu.

Grumen Petit Verdot 2019 još uvek je mlado vino, intenzivne purpurno - crvene boje. Jednako intenzivan mu je i miris, sa puno voćnih nota na tragu šljive, španske višnje i nekih plavih bobica poput borovnice. Ključna stvar u njegovom karakteru ipak su vrlo jasne note prolećnog cveća, poput zumbula i ljubičice. U pozadini poigrava i neki slatkasto - kafeni ton (moka) koji otkriva kratak kontakt sa drvetom. Ne nepcima sočno i pomalo robustno, solidnih, ali još uvek mladih i zelenkastih tanina. Relativno visok alkohol ovo vino vrlo dobro podnosi, osveženo dobrim, čvrstim kiselinama. Uz svo voće, u ustima je naglašen i začinski, ljutkasti karakter crnog bibera, dok završnica donosi nešto pomalo herbalno i gorkasto, što podseća na svežu majčinu dušicu ili žalfiju. Sasvim izvesno, ovom pti verodu prijalo bi da je odležao neko vreme u kvalitetnom hrastovom buretu, što bi mu donelo malo finese i zaobljenosti. Ipak, vino je karakterno, specifično i autentično, uzbudljivo i vredno probanja. Za prvu berbu na tržištu i za cenu koju se prodaje, bilo bi nepošteno očekivati više od toga!

Topla preporuka, posebno uz dobar domaći roštilj, biftek u sosu od bibera, juneći gulaš, čili kon karne ili slična, začinjena jela od mesa.

Igor Luković