Početna»Vino»Degustacije»ZARONITE U NARANDŽASTO: 10 odličnih srpskih oranža
08.12.2022.

ZARONITE U NARANDŽASTO: 10 odličnih srpskih oranža

Bogatstvo različitih pravaca i praksi – tako bismo ukratko mogli da definišemo zapravo i dalje veoma usku tržišnu nišu koju popunjavaju oranž vina iz Srbije. Prvo, gotovo svaka poznatija bela sorta vinove loze ima i svog domaćeg narandžastog predstavnika. Među njima, posebno su se izdvojile lokalne sorte, bar sudeći prema rezultatima naše degustacije. Odlično se pokazala smederevka, kao i morava, ne zaostaje grašac, a i tamjanika je iznenadila! Izgleda da odležavanje na pokožici i oksidativni stil odgovaraju mirišljavim sortama, jer se pored tamjanike i traminac pokazao kao odličan.

Osim sorti, i vinarske prakse se razlikuju, pa među srpskim oranžima ima i onih iz amfora i onih iz drveta, stvorenih uz duže ili kraće maceracije, kao i napravljenih konvencionalno ili alternativnim enološkim praksama. Degustacija je pokazala i da je ostalo još dosta prostora za napredak i to ne samo u količini različitih etiketa. Neka vina i dalje se muče sa manama poput oksidacije, isparljivih kiselina ili čak miševine. Ima i onih koja su samo nebalansirana, gruba i nedovoljno sofisticirana. Ipak, više je onih dobrih i karakternih, pa samo treba da se osmelite i uronite u uzbudljiv svet oranža. Domaća vinska scena i ovde pokazuje da sasvim ide u korak sa globalnim tržištem.

Oranž vina iz Srbije degustirali su, opisali i ocenili Tomislav Ivanović i Igor Luković. Asistenti na degustaciji bili su Iva Bogunović i Nenad Kostić.
degustacija uncensored 2020 vinski magazin vino fino
Uncensored 2020
Bikicki
Fruška gora
Sortni sastav: : traminac, 14.5% alc

Intenzivne narandžaste boje, zamućeno. Jasnog sortnog mirisa, sa puno pomorandže, mandarine, svežeg đumbira i tropskih nota. Izrazito kompleksno u ustima, intenzivno voćno, sočno i punog tela, sa očuvanom svežinom. Karakterna i postojana završnica donosi jezgro Jaffa keksa, začine i suvu kajsiju.

92/100
0 RSD
degustacija tri morave reserve 2019 vinski magazin vino fino
Tri Morave Reserve 2019
Temet
Tri Morave
Sortni sastav: tamjanika, 12.5% alc

Narandžasto, umereno obojeno, potpuno bistro vino. Elegantnog, ali dubokog mirisa u kom se prepliću suvo cveće, suvi bosiljak, zreli limun i tropske note sa toplim tonovima pite od jabuka. U pozadini se javlja nagoveštaj plemenitog drveta. Umereno puno, fine strukture, vibrantno i sveže sa laganim ugrizom nežnih tanina. U plemenitoj, preciznoj i čistoj završnici, dugo se prepliću voćne, cvetne i začinske arome.

91/100
0 RSD
degustacija grašac amfora 2017 vinski magazin vino fino
Grašac Amfora 2017
Vinčić
Fruška gora
Sortni sastav: grašac beli, 13.5% alc

Duboke narandžaste boje, čisto i prozirno. Mladoliko vino, bogatog mirisa zrele kajsije, dunje i suvog bilja, sa naglašenim slatkasto – vanilinskim notama hrasta. Sočno i strukturno, zaobljenih tanina. Duge završnice sa notama zrelog voća, vanile i školske olovke. Pretenciozno napravljeno vino kome treba još vremena u boci.

91/100
0 RSD
degustacija orange wine b 2018 vinski magazin vino fino
Orange Wine B 2018
Vučurević
Fruška gora
Sortni sastav: grašac beli, 13% alc

Duboke narandžaste boje, čisto i prozirno. Mladoliko vino, bogatog mirisa zrele kajsije, dunje i suvog bilja, sa naglašenim slatkasto – vanilinskim notama hrasta. Sočno i strukturno, zaobljenih tanina. Duge završnice sa notama zrelog voća, vanile i školske olovke. Pretenciozno napravljeno vino kome treba još vremena u boci.

91/100
0 RSD
degustacija belina orange 2020 vinski magazin vino fino
Belina Orange 2020
Matijašević
Šumadija
Sortni sastav: smederevka, 12.5% alc

Nežno obojeno, svetlo. Čistog i suptilnog mirisa kore limuna, zelenog čaja i cveta jasmina, uz finu mineralnost, malo mokrog kamena i suptilni nagoveštaj slatke note hrasta. U ustima skladno, sveže i vibrantno. Elegantnog ugriza finih tanina. Precizno, čisto i fokusirano vino. U postojanoj završnici se javljaju limun, dunja i slankasto - mineralni štih.

90/100
0 RSD
degustacija chardonnay edicija r 2016 vinski magazin vino fino
Chardonnay Edicija R 2016
Kovačević
Sortni sastav: šardone, 14% alc

Duboke ćilibarne boje, čisto i bistro. Raskošnog mirisa zrelog voća, sa karakterom domaćeg džema od žutog voća, zrelih ringlova i kajsije. Uljane strukture, puno i sočno vino, sa još uvek čvrstim taninskim ugrizom. Postojanog i kompleksnog ukusa.

89/100
0 RSD
degustacija belim 2017 vinski magazin vino fino
BeliM 2017
Probus
Fruška gora
Sortni sastav: rizling i traminac, 14.4% alc

Vino boje starog zlata, prozirno i bistro. Razvijeni, plemenit i čist miris otvara se polako i donosi kruške, slatko od dunje, ratluk, orašaste note i malo citrusa, uz nežne cvetne i začinske tonove. Zaobljeno, mekih i ispoliranih tanina. Postojanog ukusa koji nosi začinske note đumbira, karamelu, medenjake i pečenu jabuku.

89/100
0 RSD
degustacija sauvignon edicija r 2015 vinski magazin vino fino
Sauvignon Edicija R 2015
Kovačević
Fruška gora
Sortni sastav: sovinjon beli, 15% alc

Narandžasto – ćilibarne boje, blago zamućeno. Miris kesten pirea, pečene jabuke, kompota od breskve i citrusnih nota bergamota, uz slatkaste note drveta. Meko vino razvijenih tanina, sa nežnom gorčinom u završnici koja donosi suvo voće i orašaste note.

88/100
0 RSD
degustacija Župljanka 2018 vinski magazin vino fino
Župljanka 2018
Aleksandar Todorović
Tri Morave
Sortni sastav: župljanka, 13.5% alc

Duboke narandžaste boje, blago zamućeno. Miris mandarine, kandirane pomorandže i suve kajsije, a sa malo isparljivih kiselina na početku. Umereno puno, raskošne svežine, sa sitnim i trpkim taninima. Kompleksna završnica je pomalo topla, ali donosi puno voća: kandirane citruse, kompot od breskve i kitnikez (dunja).

87/100
0 RSD
degustacija morava orange 2020 vinski magazin vino fino
Morava Orange 2020
Despotika
Šumadija
Sortni sastav: morava, 12.5% alc

Svetle, prozirne boje, mirsom dominira sušena kora pomorandže, zrela kruška i pečena tikva, uz malo mednih nota. Elegantne strukture i suptilnih tanina, sa dobrom svežinom. Završnica donosi note pomorandže i kajsije, uz mrvu gorčine.

87/100
0 RSD