Na čuvenoj listi najboljih picerija u Evropi prošle godine našle su se dve beogradske picerije, ali se poredak stvari znatno izmenio. Nova generacija šefova preuzela je beogradsku restoransku scenu i njome zavladala, a pored Zemunske i Palilulske pijace, ugostiteljstvo je stiglo i na Đeram. Otvarali su se novi lokali, a i zatvorili neki kultni. A konačno, pred kraj godine, domaći ugostitelji su po uzoru na svetske restorane, počeli da naplaćuju otkazivanje rezervacija u slučaju nedolaska gostiju. U prošloj godini proglašeni su i najbolji barovi, restorani i šefovi, a ove prestižne titule poneli su Rasmus Munk iz restorana Alchemist u Kopenhagenu, najbolji restoran je Disfrutar iz Barselone, a beogradska Josephina ušla je na prestižnu listu svetskih barova. Izabran je najbolji šef na planeti
Na svečanoj ceremoniji proglašenja najboljih šefova na svetu u cenjenom izboru
The Best Chef održanom početkom novembra u Dubaiju, za najboljeg šefa u 2024. godini u konkurenciji od 100 kolega proglašen je
Rasmus Munk, šef restorana
Alchemist iz Kopenhagena. Munk je sa trona skinuo španskog šefa Dabiza Munjoza koji je dve godine za redom nosio titulu najboljeg šefa na svetu. Na drugom mestu ovogodišnjeg izbora je Albert Adrija iz restorana
Enigma u Barseloni, dok je treće mesto pripalo Eriku Vildgardu iz restorana
Jordnaer u Kopenhagenu, jednom od mesta o kojima se trenutno priča na svetskoj restoranskoj sceni.
Slovenačka šefica
Ana Roš i vlasnica
Hiše Franko, restorana sa maksimalne tri Mišlenove zvezde osvojila je nagradu
Vote for Professionals, a u izboru meðu 100 najboljih šefova našla su se i tri šefa iz komšiluka, iz Hrvatske: Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč i Mario Curić.
Poslednja šansa poslužila je poslednju kafuČetvrtak, 6. juni 2024. ostaće zapamćen kao poslednji radni dan za
Poslednju šansu, kultni beogradski lokal smešten u Tašmajdanskom parku, mesto na kome su se gotovo šezdeset godina susretale mnoge generacije. Šansa se zatvorila jer je vlasniku Ratku Vukadinoviću pre pet godina istekao ugovor koji je imao sa Sportskim centrom Tašmajdan, a zahtev za produžavanje ugovora je odbijen sa argumentacijom da SC Tašmajdan, koji je u prethodnom periodu postao gradsko preduzeće, nema ekonomski interes za nastavak saradnje.
Poslednja šansa, inače, počela je sa radom šezdesetih godina prošlog veka pod imenom Taš kafe, i zaista je bila poslednja šansa za prestoničke noćobdije, ljude koji su čekali prve vozove i autobuse i ostale kafanske noćne ptice: tek 1982. godine Beograd je dobio druge lokale koji rade noću.
Pietra je postala najbolja picerija u Srbiji!U Madridu je objavljena lista 50 najboljih picerija u Evropi izvan Italije za 2024. godinu u autoritativnom izboru
50 Top Pizza. Dve beogradske picerije
Majstor i Margarita i
Pietra našle su se na njoj, dok je za najbolju piceriju u Srbiji proglašena
Pietra. Tu titulu je već tri godine zaredom nosila
Majstor i Margarita. I rang ove dve picerije se izmenio dosta u odnosu na prethodne godine –
Pietra je u 2024. godini prvi put, ispred Majstora i Margarite, na 32. mestu, a
Majstor i Margarita zajedno sa berlinskom picerijom
Future Neapolitan Pizza deli 37. mesto.
Langouste je dobio novog šefaTalentovani mladi šef
Marko Đerić od početka 2024. novi je šef kuhinje cenjenog beogradskog restorana
Langouste, na čijem čelu je zamenio sada već legendarnog
Gijoma Iskandara. O transferu se u kulinarskim krugovima Beograda šuškalo i u 2023. pa ova vest i nije preveliko iznenađenje, posebno jer se Đerić dovoljno dugo pripremao da stane na čelo jednog od najboljih srpskih restorana.
U kuhinju
Langouste-a došao je 2020. godine, kada je na njenom čelu bio
Gijom Iskandar, sjajni francuski šef sa donedavnim prebivalištem u Beogradu. Ipak, Gijom je početkom 2024. doneo odluku da napusti Srbiju i restoran
Langouste i vrati se u rodnu Francusku. Posle višemesečnog prelaznog perioda, Marko Đerić zamenio je Iskandara na mestu šefa kuhinje.
Josephine se upisala na svetsku listu 50 Best DiscoveryJosephine, autentično beogradsko mesto sa izvrsnom autorskom kuhinjom i fenomenalnim koktelima prvi je i jedini koktel bar iz Srbije koji se našao na prestižnoj svetskoj listi
50 Best Discovery. Lista na kojoj je 50 najboljih svetskih otkrića ekstenzija je čuvene
The Worlds 50 Best godišnje liste restorana, barova i hotela kao globalne reference za najuzbudljivija ugostiteljska iskustva širom sveta. Sastavljali su je, iz svojih iskustava, i preporučili članovi
50 Best Academy i eksperti iz celog sveta.
Koktel karta u
Josephine je eklektična i autentična, sa lokalnim pićem i specijalno pripremljenim biterima i sirupima. Ovde su kokteli i uvod i pratnja jednako eklektičnom meniju koji potpisuje dobro poznati dvojac šefova
Mirko Stojić i Ivan Jevtić, a imena koktela su inspirisana životom plesačice Žozefine Bejker, po kojoj je mesto i dobilo ime.
Domaći ugostitelji počeli su da naplaćuju otkaz rezervacijeČuveni beogradski restoran
Klub književnika od prvog novembra 2024. počeo je da naplaćuje svojim gostima po 2.500 dinara ukoliko se ne pojave ili ne otkažu svoju rezervaciju blagovremeno. Restoran na čijem je čelu šef
Branko Kisić, jedna od sudijskih zvezda srpskog MasterChef-a, tako je postao prvi u Srbiji koji je uveo nadoknadu za goste koji se suviše ležerno odnose prema rezervacijama i restoranima, a njegov primer vrlo brzo sledili su i drugi beogradski restorani poput
Magelana,
Langusta i
Home.
Onako kako se to u mnogim restoranima u Evropi već odavno primenjuje, restorani su uveli autorizaciju kreditne kartice koja podrazumeva da finalizacija rezervacije ujedno znači i rezervisanje sredstava sa kartice gosta u određenom iznosu koji određuje restoran, a koji će biti skinut sa računa samo i isključivo ako se gost ne pojavi ili ne otkaže rezervaciju u predviđenom roku. Ugostitelji su se, kako su nam rekli, na taj korak odlučili kako bi svojim gostima mogli i dalje da obezbeđuju najkvalitetnije i najsvežije namirnice, kao i najviši mogući nivo usluge.
U razgovoru sa njima saznali smo još i da već neko vreme iste ekipe gostiju rezervišu sto u pet različitih
fine dining restorana u Beogradu i onda u poslednji čas odlučuju u koji će da odu, praveći tako ogromnu štetu restoraterima. Upravo zato su, vlasnici i šefovi prestoničkih restorana u saradnji sa platformom
Eventlin odlučili da uvedu praksu naplate rezervacija i time stanu na put sve većem broju
no show rezervacija.
Proglašen je najbolji restoran na svetu!
Na ceremoniji održanoj u Las Vegasu, restoran
Disfrutar, gastronomski ponos Barselone koji je u 2024. godini proslavio svoj deseti rođendan, proglašen je za najbolji restoran na planeti. Izbijanje na čelo liste
The World’s 50 Best Restaurants 2024 predstavlja vrhunac rada restorana na čijem su čelu sada već čuveni šefovi
Oriol Kastro, Eduard Ksatruč i Mateu Kazanas, koji su se upoznali radeći u restoranu
ElBulli i potom 2014. zajedno otvorili
Disfrutar u Barseloni. U ovoj, trijumfalnoj godini, restoran je osvojio i treću Mišlenovu zvezdicu.
Tramontana je uvrštena u 100 najboljih picerija na svetuNovosadska picerija
Tramontana zauzela je 94. mesto na listi
Top 100 Pizza i tako ušla u najboljih 100 picerija na svetu u selekciji žirija ovog takmičenja čime je i postala jedina picerija iz Srbije koja se našla na ovoj listi. Rangiranje za 2024. godinu objavljeno je krajem septembra u Milanu, a na listi su se našle picerije iz 29 zemalja i 72 grada, rasprostranjene po svim kontinentima.
Tramontana je vrata za svoje goste otvorila tek pre dve godine, i odmah se istakla zanimljivim i kvalitetnim namirnicama, što iz Italije što iz Srbije: duvan čvarcima i ajvarom, vojvođanskim kulenom, ljutim papričicama iz Južne Srbije i kozjim sirom sa Homoljskih planina, i savršenim testom napravljenim sa velikim procentom vode i veštim rukama majstora
Dejana Paruna.
Restoran Tabor za 40. rođendan promenio izgledU 2024. godini, kultna beogradska kafana
Tabor proslavila je četrdeset godina postojanja, a svoje goste častila je novim, i možda pomalo neočekivanim enterijerom.
Tabor je zbog renoviranja bio zatvoren tokom leta, a rezultat toga je veoma svetao, prozračan enterijer sa zastakljenom baštom koju krasi puno zelenog rastinja i stakleni krov. Na centralnom zidu nove, elegantne bašte, nalazi se metalna 3D instalacija jednog od mnogobrojnih crteža Mome Kapora koje je slavni pisac i slikar poklonio
Taboru. Unutrašnji deo restorana je ostao u duhu starog
Tabora, sa drvenim gredama i upečatljivim lusterima, ali su i muzičari, koji svake večeri sviraju ovde, dobili binu koja je zaista nedostajala ovom restoranu.
Jasmin a Maslina otvorena je na novoj adresiMarko Aćimović i Jasmina VukašinovićSredinom juna, doskora skriveni
fine dining dragulj novosadske restoranske scene
Jasmin a Maslina otvoren je na novoj lokaciji, na prvom spratu poslovno - stambene zgrade
Park City i sa pogledom na Limanski park, u prostor neobičnog i zahtevnog oblika sa 42 sedeća mesta, na dve platforme, sa čisto belim dvostrukim stolnjacima,
custom made držačima za escajg, luksuznim jelovnicima, pažljivo probranim vinskim čašama i tanjirima koji mogu lepo da isprate izvanredan servis. Restoran radi od utorka do nedelje, sa već poznatim gastronomskim konceptom i jelima visoke gastronomije koju potpisuje Jasmina Vukašinović. Uz nju je na čelu kuhinje i sjajan šef Marko Aćimović. Oni gostima nude dve vrste menija –
a la carte i degustacioni, koji se služe u različito vreme.
Ugostiteljstvo je stiglo i na Đeram pijacuBoris Šiljić i Filip GačićNakon sjajnih ugostiteljskih koncepata na Zemunskoj i Palilulskoj pijaci koje već uveliko posećujemo i obožavamo, i Đeram pijaca dobila je svoj prvi
street food lokal –
Tezgu 54. Iza ovog vrlo interesantnog lokala u kome se prodaje morska hrana stoje šefovi Boris Šiljić i Filip Gačić koji su i kolege i prijatelji iz uglednog restorana
Tata Mata, u kome je Šiljić
executive chef, a Gačić
head chef.
Njih dvojica, u
Tezgi 54 gostima nude burgere od tune, hot dog sa hobotnicom, odnosno hob dog,
fish and chips, kao i frigane lignje, a tu su i jela koja lokal ipak izdvajaju od čistog
street food koncepta: vongole sa papardelama, gambori i mušlje na buzari, i orzoto, jelo od ječma sa dimljenim plodovima mora.
Osteria Mozzarella otvorena je u Istočnom SarajevuOsteria Mozzarella, poznati novobeogradski restoran italijanske kuhinje, od 2024. godine posluje i u regionu, u Istočnom Sarajevu, i baš kao i u prestonici, i u Bosni i Hercegovini restoran je gotovo uvek pun. Nalazi se tik uz jezero u Lukavici i veći je od restorana u Beogradu. Sve ostalo je uglavnom isto, počev od enterijera, za koji su se, kako kaže Željko Pavlović, menadžer prestoničkog restorana, potrudili da se ne razlikuje od onog u Beogradu. I ponuda hrane je ista, jedino se jela prave u dve varijante, iz verskih razloga, i potpisuje ih, kao i u Beogradu, šef Dejan Stanković koji je i radio kompletnu obuku kuvara. Vinska karta je u odnosu na beogradsku dopunjena etiketama iz Bosne i Hercegovine.
Zauvek nas je napustio LapaLetos nas je napustio jedan od najboljih beogradskih ugostitelja, cenjeni „restorater bez restorana“, omiljeni sagovornik na sve ugostiteljske teme i sjajan drug iz kafane,
Zoran Lapadatović Lapa.
U četvrtak, 11. jula 2024. je na Vidikovcu, vozeći motor, doživeo tešku saobraćajnu nesreću, a osam dana kasnije i izgubio najvažniju bitku. Lapa je živeo ugostiteljstvo. Voleo je da ima lični kontakt sa gostima, da svakog pozdravi, da ga časti i da mu ugodi, i svako je sa njim voleo da sedi za stolom, da se druži i razgovara, najčešće o hrani i vinu. Bio je duhovit i voleo je da se šali na svoj račun, pa je znao često za sebe da kaže da je ugostitelj, ali bez restorana. I stvarno, Lapa nikada nije imao svoj restoran, jer je tako želeo, ali je toliko voleo time da se bavi da su retki oni koji uopšte znaju da nekadašnja
Lavina koja ga je na domaćoj sceni i proslavila i kasnije
Rustique nisu bili njegovi.
Bio je gotovo uvek u restoranu, posvećen do srži poslu kojim se bavio. Bio je pun života, veseo i nasmejan, uvek otvoren za nova iskustva. Voleo je Italiju i uopšte italijanski način života što se videlo i kroz restorane koje je vodio, i kroz njegov lični stil. Svi koji su ga poznavali znali su da je obožavao svog psa koga je svuda vodio, i suprugu Mariju koja je bila ljubav njegovog života.
Nekoliko meseci nakon njegove smrti, restoran Rustique je u nazivu dobio sufiks
by Lapa.
Ćevap kod Dekija otvoren je na novoj lokacijiProslavljeni
Ćevap kod Dekija na Dorćolu od jula radi na novoj lokaciji, nekoliko koraka niže od starog restorana. Novi
Ćevap kod Dekija sada je na ćošku prekoputa, u dosta većem, udobnijem i svetlijem prostoru, na adresi Dobračina 42, odmah pored nekadašnje
Ipaneme u Strahinjića Bana. Koncept restorana, gostoprimstvo, i pre svega, izvrsna hrana sa roštilja ostaju nepromenjeni i na novoj lokaciji, a kako kaže ugostiitelj
Dejan Deki Nišević - konačno se bavi ugostiteljstvom kako želi, u adekvatnom lokalu sa prostranom baštom koja je i na novoj adresi gotovo uvek puna.