Početna»Novosti»Wine Vision by Open Balkan: Beograd okuplja vinski svet
13.11.2023.

Wine Vision by Open Balkan: Beograd okuplja vinski svet

Štandovi 604 izlagača na najvećem regionalnom vinskom događaju zahvatiće ukupnu površinu od čak 1 hektara!

novost wine vision by open balkan beograd okuplja vinski svet vinski magazin vino fino
U četvrtak, 16. novembra, tačno u podne, otvaraju se vrata sajma Wine Vision by Open Balkan, najvećeg regionalnog vinskog okupljanja. Prvi dan, 16. novembar, biće rezervisan isključivo za poslovne posetioce i profesionalce iz vinskog sveta, dok će svi ostali, uz kupljenu ulaznicu, tokom naredna tri dana, do 19. novembra, u halama Beogradskog sajma moći da vide sve sajamske sadržaje.

Sajam Wine Vision je "dragulj u kruni" inicijative Otvoreni Balkan koja povezuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, i vina i destilati ovih država biće u centru pažnje velikog događaja.

Obilazak sajma i ove godine biće zadatak koji zahteva pažljivo planiranje i selekciju, jer će ukupno biti čak 604 izlagača, čiji će štandovi zauzeti ukupnu površinu od jednog hektara! Srbija će biti zastupljena sa 260 izlagača, Severna Makedonija sa 74 i Albanija sa 21.

Pored zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan čija će vina biti u fokusu sajma, kao i drugih zemalja našeg regiona – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore – svoje predstavnike na Wine Vision by Open Balkan šalju i SAD, Italija, Izrael, Čile, Nemačka, Bugarska, Holandija, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Grčka, Novi Zeland - dakle, zemlje tradicionalne evropske vinske kulture, vinari Novog sveta i oni iz zemalja čije nas prisustvo prijatno iznenađuje na vinskim dešavanjima. Jedan broj zemalja prvi put dolazi na Wine Vision: Ruska Federacija, Izrael, Grčka, Gruzija, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Velika Britanija.Segment žestokih pića biće dostojno zastupljen na galeriji Hale 1 Beogradskog sajma, a posetioci će, pored tradicionalnih rakija i drugih destilata iz naših krajeva, degustirati i pića sa dalekog Kavkaza. Na sajmu će se predstaviti više od 50 destilerija iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Velike Britanije.

Masterklasovi i radionice o vinu ove godine biće brojni i veoma zanimljivi. Prateći program održavaće se u petak i subotu 17. i 18. novembra, a među govornicima će biti nosioci titule Master of Wine, svetski poznati vinski stručnjaci, probrani domaći i regionalni vinari...Detaljna satnica može se pogledati na ovom linku.

Jedan od centralnih događaja sajma Wine Vision je i Open Balkan Wine Trophy, na kome će žiri od 30 veoma uglednih vinskih sudija oceniti oko 700 uzoraka iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Žiri će predvoditi Kerolajn Gilbi MW, stručnjakinja za vino koja gaji posebnu naklonost za vinarstvo našeg dela sveta. Trofeji će biti dodeljeni u devet kategorija, uz tri novouvedene nagrade za najbolja vina iz pojedinačnih zemalja – Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Čitav sajam u okviru sajma biće posvećen gastronomiji. Spektakularni događaj Food Vision predstaviće lokalne ukuse Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz masterklasove, kulinarske radionice i takmičenje šefova. Profesionalni kuvari takmičiće se na dešavanju pod imenom Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023 i sa posebnim akcentom na mlade šefove, a u halama 5 i 11 moći će se videti i program profesionalne opreme u HoReCa sektoru i prehrambenoj industriji.

foto: Jelena Ivanović

Važan deo ovogodišnjeg sajma je i B2Match elektronska platforma za povezivanje kompanija. Čak 470 biznisa registrovalo se na namensku platformu koja omogućava brzu i laku pretragu kompanija koje učestvuju na sajmu, i zakazivanje sastanaka sa njihovim predstavnicima.

Prvi dan sajma rezervisan je, kao što rekosmo, za poslovne posetioce, dok će ostala tri dana biti otvorena i za široku publiku, uz cenu pojedinačne ulaznice od 700 dinara i grupne od 500 dinara. Radno vreme sajma Wine Vision je od 12-20h, osim poslednjeg dana, u nedelju, kada će sajam biti zatvoren u 18h.

Povezani unosi