12.11.2017.
Vuk Vuletić je najbolji somelijer Srbije!
Somelijer hotela Square Nine u napetom finalu Nacionalnog takmičenja, održanom juče u hotelu Hajat, osvojio titulu najboljeg
Zvanje najboljeg somelijera u Srbiji od juče nosi Vuk Vuletić pšobednik 7. Nacionalnog takmičenja somelijera u organizaciji SERSA! Somelijer hotela Square Nine je u finalu održanom u hotelu Hajat u Beogradu pokazao najviši nivo znanja pred izuzetno uglednim žirijem koji su činili trenutno najbolji somelijer Evrope Rejmonds Tomsons, predsednik Udruženja somelijera Finske Samuil Angelov i Isa Bal, najbolji somelijer Evrope 2008. godine i glavni somelijer britanskog restorana Fat Duck.
Finalno takmičenje počelo je sa jednim satom zakašnjena zbog situacije koja se prvi put dogodila u istoriji takmičenja: treći i četvrti takmičar imali su jednak broj poena, pa je za njih priređen svojevrsni "plej of" održan bez publike. U finale su se na kraju plasirali somelijeri Ljubomir Bošković, Ivan Nikolić i Vuk Vuletić, koji su se potom nadmetali u osam disciplina: posluženje pića po narudžbini, identifikacija vina, korekcija vinske liste, dekantiranje crvenog vina iz magnum flaše, saveti pri kupovini vina, identifikacija žestokih pića i servis penušavog vina.
Prvi je nastupio Bošković kog je izgleda savladala trema, pa pred sudijama nije do kraja zablistao. Nakon toga, između Nikolića i Vuletića, inače dvojice kolega koji rade u istom restoranu, odigrao se pravi dramatični somelijerski dvoboj. Brzina, fokusiranost, elegancija, veština i zapanjuće znanje koje su demonstrirali, svedoče da je Srbija konačno dobila somelijere svetskog kalibra, koji mogu da se nadaju visokim rezultatima i na međunarodnim prvenstvima.
Po propozicijama takmičenja koja su pisana u skladu sa strogim smernicama Međunarodne asocijacije somelijera ASI, takmičari su imali vrlo malo vremena za svaki od ovih zadataka, a neki od njih, kao što je identifikacija regije iz koje je došla grupa vina poslužena u tri čaše, pokazali su se vrlo teškim. Ništa lakša nije bila ni korekcija vinske liste pri kojoj su takmičari morali da pokažu enciklopedijsko poznavanje različitih vina. U disciplini posluživanja vina iz magnum flaše takmičari su morali da demonstriraju i brzinu i eleganciju pokreta u okolnostima daleko težim nego u restoranskom radu: sevanje bliceva i budni pogled članova žirija znatno su im otežali rad. Vremenski okvir za savet pri kupovini vina bio je veoma "tesan" - za nekoliko minuta somelijeri su morali da ispričaju sve što znaju o ponuđenim vinima na takav način da "gosti" steknu potpuno jasnu sliku o tome šta dobijaju za svoj novac.
Dobra organizacija, sjajan prateći panel održan dan pre finala i apsolutno elitni izbor članova žirija učinili su ovogodišnje takmičenje zaista bitnim događajem u vinskom kalendaru Srbije, a samopouzdani i odlično raspoloženi Vuk Vuletić sa dobrim razlogom postao je junak večeri.
On će, prema pravilima SERSA, biit prvi kandidat u izboru onih koji će predstavljati Srbiju na somelijerskim prvenstima u svetu. Inače, pored priprema za predstojeće svetsko i evropsko prvenstvo, nacionalna asocijacija somelijera SERSA, sa svojim ograncima - Udruženjem somelijera Vojvodine i Udruženjem somelijera Šumadije, za narednu godinu priprema i prvo Balkansko prvenstvo za somelijere, pa je moguće da Srbije dogodine dobije još jednom šampiona.