Početna»Novosti»Vuk Vuletić je najbolji somelijer Srbije!
12.11.2017.

Vuk Vuletić je najbolji somelijer Srbije!

Somelijer hotela Square Nine u napetom finalu Nacionalnog takmičenja, održanom juče u hotelu Hajat, osvojio titulu najboljeg

novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
Zvanje najboljeg somelijera u Srbiji od juče nosi Vuk Vuletić pšobednik 7. Nacionalnog takmičenja somelijera u organizaciji SERSA! Somelijer hotela Square Nine je u finalu održanom u hotelu Hajat u Beogradu pokazao najviši nivo znanja pred izuzetno uglednim žirijem koji su činili trenutno najbolji somelijer Evrope Rejmonds Tomsons, predsednik Udruženja somelijera Finske Samuil Angelov i Isa Bal, najbolji somelijer Evrope 2008. godine i glavni somelijer britanskog restorana Fat Duck.

Finalno takmičenje počelo je sa jednim satom zakašnjena zbog situacije koja se prvi put dogodila u istoriji takmičenja: treći i četvrti takmičar imali su jednak broj poena, pa je za njih priređen svojevrsni "plej of" održan bez publike. U finale su se na kraju plasirali somelijeri Ljubomir Bošković, Ivan Nikolić i Vuk Vuletić, koji su se potom nadmetali u osam disciplina: posluženje pića po narudžbini, identifikacija vina, korekcija vinske liste, dekantiranje crvenog vina iz magnum flaše, saveti pri kupovini vina, identifikacija žestokih pića i servis penušavog vina.

Prvi je nastupio Bošković kog je izgleda savladala trema, pa pred sudijama nije do kraja zablistao. Nakon toga, između Nikolića i Vuletića, inače dvojice kolega koji rade u istom restoranu, odigrao se pravi dramatični somelijerski dvoboj. Brzina, fokusiranost, elegancija, veština i zapanjuće znanje koje su demonstrirali, svedoče da je Srbija konačno dobila somelijere svetskog kalibra, koji mogu da se nadaju visokim rezultatima i na međunarodnim prvenstvima.

Po propozicijama takmičenja koja su pisana u skladu sa strogim smernicama Međunarodne asocijacije somelijera ASI, takmičari su imali vrlo malo vremena za svaki od ovih zadataka, a neki od njih, kao što je identifikacija regije iz koje je došla grupa vina poslužena u tri čaše, pokazali su se vrlo teškim. Ništa lakša nije bila ni korekcija vinske liste pri kojoj su takmičari morali da pokažu enciklopedijsko poznavanje različitih vina. U disciplini posluživanja vina iz magnum flaše takmičari su morali da demonstriraju i brzinu i eleganciju pokreta u okolnostima daleko težim nego u restoranskom radu: sevanje bliceva i budni pogled članova žirija znatno su im otežali rad. Vremenski okvir za savet pri kupovini vina bio je veoma "tesan" - za nekoliko minuta somelijeri su morali da ispričaju sve što znaju o ponuđenim vinima na takav način da "gosti" steknu potpuno jasnu sliku o tome šta dobijaju za svoj novac.

Dobra organizacija, sjajan prateći panel održan dan pre finala i apsolutno elitni izbor članova žirija učinili su ovogodišnje takmičenje zaista bitnim događajem u vinskom kalendaru Srbije, a samopouzdani i odlično raspoloženi Vuk Vuletić sa dobrim razlogom postao je junak večeri.

On će, prema pravilima SERSA, biit prvi kandidat u izboru onih koji će predstavljati Srbiju na somelijerskim prvenstima u svetu. Inače, pored priprema za predstojeće svetsko i evropsko prvenstvo, nacionalna asocijacija somelijera SERSA, sa svojim ograncima - Udruženjem somelijera Vojvodine i Udruženjem somelijera Šumadije, za narednu godinu priprema i prvo Balkansko prvenstvo za somelijere, pa je moguće da Srbije dogodine dobije još jednom šampiona.

Foto-galerija

novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino
novost vuk vuletić je najbolji somelijer srbije vinski magazin vino fino

Povezani unosi