Početna»Novosti»Više od 50 italijanskih vinarija na sajmu Wine Vision by Open Balkan
17.11.2023.

Više od 50 italijanskih vinarija na sajmu Wine Vision by Open Balkan

Ambiciozan nastup vinara iz Italije na najvećem sajmu vina u jugoistočnoj Evropi

novost više od 50 italijanskih vinarija na sajmu wine vision by open balkan vinski magazin vino fino
foto:Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ICE/ITA)
Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ICE/ITA) u Srbiji u saradnji sa predstavnicima sajamske manifestacije Vinitaly i sajmom Veronafiere, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, dovela je u Beograd na najveći sajam vina u jugoistočnoj Evropi Wine Vision by Open Balkan italijanske firme iz sektora vinske industrije. Kako navode u ITE/ICA, osim predstavljanja vrhunskih vina, glavni cilj je i uspostavljanje kontakata italijanskih proizvođača sa uvoznicima i distributerima sa balkanskog tržišta, kao i razvijanje novih strategija i komercijalnih mogućnosti.

U Hali 2C Beogradskog sajma, posetioci imaju jedinstvenu priliku da osete pravi duh Italije, jer će više od 50 italijanskih vinarija i firmi iz vinskog sektora na više od 1.000 m2 predstaviti visokokvalitetna vina iz gotovo svih italijanskih regija.

- Nakon uspešnog prisustva delegacije Otvorenog Balkana na poslednjem sajmu Vinitaly, želimo da nastavimo da razvijamo vinski biznis na Balkanu i istočnoj Evropi. Italija je već nekoliko godina glavni snabdevač vina iz EU, na ovom tržištu ispred Francuske i po količini i po vrednosti. To je važan rezultat koji se može iskoristiti za ciljano pozicioniranje i prodor, kao i za privlačenje kupaca i promociju učešća na Vinitaly 2024 - istakao je generalni direktor Veronafiere, Mauricio Daneze.

Predsednik Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE/ITA) Mateo Zopas ističe da ova inicijativa stavlja Balkan u centar pažnje vlade Italije i Agencije ICE/ITA koja se u velikoj meri fokusira na ovu oblast.

- Ovo su i dalje zemlje koje se brzo razvijaju, sa sve većom pažnjom ka Italiji: italijanski proizvodi su visoko cenjeni, a vino je jedno od strateški najvažnijih. Ne postoji nijedan internacionalni restoran visokog nivoa koji nema značajnu ponudu italijanskih vina, a to pokazuje da je Italija postala orijentir u svetu ovoj oblasti - kaže Zopas.

Tokom trajanja Sajma planirani su i brojni B2B susreti, a Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE/ITA) u Srbiji ističe da je ideja vodilja započinjanje nove ili proširenje već postojeće saradnje.

- Udeo uvoznih vina na srpskom tržištu iznosi oko 50 odsto, a Italija kao najznačajniji evropski partner u sektoru vina snabdeva između 5% i 8% srpskog vinskog tržišta, beležeći stabilan i stalan rast, posebno u segmentu penušavih vina. Ali, nije nam želja da u Srbiji radimo samo na kvantitetu, već i na kvalitetu italijanskih vina u ponudi. Kada govorimo o regijama porekla, na prvom mestu nalazi se Toskana, a slede Sicilija, Trentino Alto Adiđe i Veneto. Srbija najveći obim u trgovini vinom realizuje sa zemljama CEFTA sporazuma. Uvoz iz EU je znatno manji od uvoza iz zemalja CEFTA, ali ohrabruje podatak da je uvoz vina iz EU porastao sa 3,6 miliona litara u 2020. godini ​​na 4,8 miliona litara u 2022. godini - naglasio je Ventreska.

Tokom trajanja Sajma, na italijanskom štandu biće organizovana četiri masterklasa za stručnu javnost pod vođstvom Udruženja somelijera Srbije. Degustiraće se vina iz Veneta, Pijemonta i Lombardije, kao i iz Furlanije-Julijske krajine, Centralne i Južne Italije. Na Sajmu će se takođe degustirati i vina proizvedena od autohtonih sorti grožđa, kao što su turbijano, nebiolo, pekorino, verdikio, primitivo, amarone, susumanijelo i glera.

Ispred italijanske delegacije, svečanom otvaranju Sajma 16. novembra prisustvovali su predsednik regije Veneto Luka Zaja, direktor ICE kancelarije u Beogradu Antonio Ventreska, generalni direktor Veronafiere Mauricio Daneze i direktor prodaje Raul Barbieri.