Na jednoj od najlepših lokacija starog dela Beograda, u Ulici Kralja Petra 74, od pre nekog vremena vinoljupci imaju sasvim novo, savršeno dizajnirano i znalački osmišljeno utočište - vinoteku Berba. U elegantnom prostoru koji je potpisao arhitekta Aleksa Rogan akcenat nije stavljen na kvantitet već na kvalitet: vina su pažljivo odabrana iz vrlo ograničenog proizvođačkog areala, svaka etiketa ima zanimljivu autorsku i teroarsku priču, a Berba je koncipirana i kao mesto na kome će se o tim vinima voditi razgovori na radionicama sa njihovim tvorcima. Prvi utisak o Berbi vodi nas u vinske barove i vinoteke Pariza, Londona i drugih svetskih prestonica, sve odiše udobnošću i posvećenošću eksluzivnom vinskom iskustvu, i brzo dolazimo do zaključka da je ovakvo mesto Beogradu zaista bilo potrebno, kao prestonici u kojoj vinska kultura jača munjevitom brzinom i stalno traži nove prostore koji će biti njene fokusne tačke.
Zanatski proizvodi najvišeg kvaliteta
U vinoteci Berba mogu se naći vina sa malih imanja iz Srbije, Grčke i Francuske, uz neke velike brendove i selekcije Bordoa i Burgundije. U Berbi kažu da su u odabir svake etikete uloženi ozbiljan rad i istraživanje, od degustacije do obilaska imanja na kome je nastajala, i da je asortiman Berbe u osnovi - privatna selekcija vina, sa pažljivo odabranim etiketama iza kojih vlasnici vinoteke u potpunosti stoje.
- Želja nam je da ljudi svakog dana u godini mogu da dođu ovde i da probaju neko novo vino - govore u Berbi.
Kako govori Nebojša Aleksić, vlasnik vinoteke Berba, u ovoj kući vina će se promovisati proizvodi koje uvozi kompanija Millesime, i to privatnim i korporativnim kupcima. Među proizvodima su zanatski proizvodi najvišeg kvaliteta: asesoari brenda L'Atelier du Vin, kao i uređaji i asesoari kuće Coravin koja je pionir u rešenjima za otvaranje vina uz čuvanje svežine i nakon otvaranja boce. U asortimanu je i novi proizvod brenda Coravin, pod nazivom Pivot, kojim se lakše rukuje nego ranijim sistemima ove kuće, i uz to daje garanciju čuvanja svežine vina od četiri sedmice. Tu je i sistem za otvaranje i čuvanje penušavih vina, a koji Berba i Millesime ekskluzivno predstavljaju u Srbiji.
Važan deo ponude Berbe su i ekskluzivne, ručno duvane čaše za vino kompanija Josephinenhütte i Sydonios. Prva kompanija vuče korene iz 1842. godine kada je grof Leopold fon Šafgoč osnovao vrhunsku staklarsku kuću u Sudetima, i nazvao je po svojoj supruzi. U savremeno doba kreativnu viziju ove kuće predvodi slavni dizajner stakla Kurt Jozef Zalto. Kuća Sydonios, nastala 2016. godine, posvećena je stvaranju čaša koje, kako stoji u manifestu kompanije, nisu posvećene konkretnim sortama, apelacijama ili boji vina, već su fokusirane na stilove vina. A svaka čaša je proizvod detaljnog istraživačkog rada čiji su rezultat čaše lake kao pero, otmenog dizajna i velike enološke preciznosti.
Kako kažu u Berbi, ovaj jedinstveni prostor, u kome, vredi reći, nema duvanskog dima, radi od deset ujutru do deset uveče, sa misijom deljenja novih saznanja o vinu i podizanja vinske kulture ne samo na Dorćolu već i znatno šire. Ovo važi i za privatne i za korporativne kupce i posetioce Berbe. Menadžeri kompanija moći će da dovode partnere iz zemlje i inostranstva radi priče o vinima i vinskoj kulturi, u vinoteci će biti moguće održavati sastanke i prezentacije vina i drugih proizvoda, kao i team building skupove koji su, podrazumeva se, orijentisani ka vinu.
Postoji mogućnost degustacije bez ikakve rezervacije i najave, kažu u Berbi, precizirajući da će u ponudi biti tri različite degustacije od po pet vina, koja će biti odabrana u skladu sa dobom godine, vremenskim prilikama i drugim promenljivim faktorima koji utiču na zadovoljstvo u vinu. Gost kome se dopadne neko od vina iz degustacije moći će da ga kupi sa određenim popustom.
Poseban akcenat na grčkim vinima
U ponudi Berbe biće i vinske radionice, praćene malim, hladnim zalogajima, a za to će biti potrebna rezervacija. Broj posetilaca radionica biće ograničen na deset. Na ovim dešavanjima iscrpno će se razgovarati o vinima, često i u društvu ili u onlajn prisustvu proizvođača vina zastupljenih na policama Berbe. Cilj ovih radionica biće, govore u Berbi, promocija i domaćih vina i etiketa iz Grčke, Francuske... Kada je Francuska u pitanju, fokus je na Šampanji, Roni i Burgundiji, a grčki deo asortimana je, objašnjavaju u Berbi, plod shvatanja da je Grčka kao vinska zemlja napredovala dramatičnom brzinom i da nudi obilje izuzetnih vina od čak 220 sorti vinove loze. U ponudi Berbe su pre svega vina od grčkih autohtonih sorti - asirtiko, ksinomavro i drugih - sa malih imanja i pretežno iz organske proizvodnje. Grčka, vinska zemlja u usponu, sa beskrajno zanimljivim teroarima i dugom istorijom vina, svakako je zaslužila ovako prestižno predstavljanje u našoj zemlji.
Vinoteka Berba, elegantan, izuzetno savremen vinski prostor u srcu Dorćola, još jedan je dokaz o sve istančanijem ukusu naših vinoljubaca, i ujedno i mesto na kome će taj ukus moći da dobije dodatan zamah kroz promociju biranih etiketa, znalačke razgovore o vinu, u ambijentu koji poziva na skoncentrisano uživanje u plemenitom piću.