Početna»Novosti»Vinska karta restorana Fleur de Sel među najboljima na svetu
25.06.2024.

Vinska karta restorana Fleur de Sel među najboljima na svetu

Magazin Wine Spectator uvrstio je naš poznati restoran visoke kuhinje na prestižnu listu Best of Award of Excellence

novost vinska karta restorana fleur de sel među najboljima na svetu vinski magazin vino fino
Restoran visoke gastronomije Fleur de Sel, u okviru Ateljea vina Šapat na obroncima Fruške gore, osvojio je nagradu Best of Award of Excellence čuvenog magazina Wine Spectator, a koja se dodeljuje restoranima sa izuzetnim vinskim kartama i vrhunskom vinskom kulturom, od selekcije vina do prezentacije i servisa. Fleur de Sel je prvi restoran u Srbiji koji se ovenčao ovim vrlo značajnim priznanjem, postavši tako važan ambasador naše zemlje u svetu visoke gastronomije i dobrog vina.

U obrazloženju nagrade stoji da Fleur de Sel, čiji je glavni somelijer Dušan Vranić koji ujedno radi i kao generalni menadžer restorana Atelje vina Šapat i Fleur de Sel, poseduje naročito dobru selekciju vina iz Šampanje, Burgundije i Bordoa, kao i iz Srbije, uz podatak da vinska karta broji 450 etiketa uz vinski podrum sa oko 5.000 boca.

Menadžment restorana Fleur de Sel sa oduševljenjem je reagovao na vest o dobijanju nagrade koja odražava posvećenost najvišim standardima ugostiteljstva i visoke gastronomije:

- U 2024. godini 1.500 restorana širom sveta osvojilo je nagradu Best of Award of Excellence—za one koji idu korak dalje sa vinskim programom. Ove liste nude oko 350 ili više dobro odabranih etiketa, sa širokim spektrom vina vrhunskih proizvođača, velikom širinom regiona i dubinom berbi. Restorani koji zaslužuju nagradu Best of Award of Excellence takođe svoju ljubav prema vinu podižu i korak dalje, kao što je pažljivo osmišljavanje prezentacije liste, obučavanje osoblja o vinu kako bi se osiguralo da gosti imaju stručnu pomoć i davanje gostima priliku da nauče više kroz odabrano vino večere - stoji u saopštenju restorana.

- Fleur de Sel je jedini restoran u Srbiji koji je do sada osvojio ovaj nivo nagrade i od samog početka nam je bila potrebna potpuna posvećenost da se dostigne i održi ovaj nivo izvrsnosti i da osvojimo nagradu Best of Award of Excellence 2024. i to u našoj prvoj godini postojanja! To znači da idemo u korak sa vinskom industrijom, da se obrazujemo i stalno ažuriramo našu vinsku listu kako bi odražavala širinu i dubinu izbora. To takoše znači da na našoj vinskoj karti postoji nešto za svako nepce i svaki cenovni rang. I veoma smo zahvalni svim putnicima i redovnim gostima koji vide i cene našu posvećenost – poručuju iz restorana Fleur de Sel.Nagrade magazina Wine Spectator dodeljuju se restoranima čije vinske karte nude zanimljivu selekciju, prikladnu njihovoj kuhinji i privlačnu širokom spektru ljubitelja vina.

Sistem nagrađivanja ima tri nivoa.

Award of Excellence
2.001 pobednik


Ove vinske karte, koje bi trebalo da nude najmanje 90 izbora, predstavljaju dobro odabranu selekciju kvalitetnih proizvođača, zajedno sa tematskim usklađivanjem sa menijem, kako u ceni tako i u stilu.

Best of Award of Excellence
1.411 pobednika


Ove vinske karte pokazuju odličnu širinu u smislu zastupljenosti vinskih regija, kao i značajnu vertikalnu dubinu vodećih proizvođača, zajedno sa superiornom prezentacijom. Tipično nudeći 350 ili više etiketa, ovi restorani su odredišta za ozbiljne ljubitelje vina.

Grand Award
93 pobednika


Najviša nagrada dodeljuje se restoranima koji pokazuju nepopustljivu, strastvenu posvećenost kvalitetu svojih vinskih programa. Ove vinske karte tipično sadrže 1.000 ili više izbora i najviši nivo servisa vina.

Wine Spectator Restaurant Awards Program postoji već 43 godine. Ove nagrade, prvobitno dodeljivane samo u SAD a potom i u celom svetu, osmišljene su tako da podignu selekciju vina i uslugu širom sveta i podstaknu snažne vinske programe koji dopunjuju razne kulinarske specijalitete i ambijente.

Grand Award je kreiran kao način da se prepoznaju restorani sa izvanrednim vinskim kartama u vreme kada je prodaja vina bila u usponu, kalifornijska vinarska industrija se brzo širila, a poštovanje vina postalo sastavni deo američke kulture.

Prve godine, 13 restorana u Sjedinjenim Državama je izabrano za Grand Award iz više od 500 kandidata nominovanih od strane vinskih pisaca, konsultanata, uvoznika i distributera. Svaka vinska karta je pregledana po pitanju kvaliteta selekcije, širine i dubine, vrednosti i prezentacije. Pored toga, urednici su lično posetili finalne kandidate da bi procenili uslugu i ambijent, kao i kvalitet kuhinje u restoranu.

Danas, program obuhvata više od 3.500 nagrada-pobedničkih lista iz više od 70 zemalja i svih 50 američkih saveznih država.