Najnoviji, majski broj magazina
Decanter donosi vrlo informativan i poletan tekst o Hercegovini, jednoj od najuzbudljivijih vinskih regija bivše SFRJ. Autor teksta je
Tristan Raderford, koji je napravio kratak ali veoma koristan vinski pregled Hercegovine, od istorije i sortimenta, do savremenih vinarija i drugih zanimljivih tačaka na mapi ovog kraja.
- Ovaj skriveni ugao Balkana ima vinogradarsku istoriju stariju od dva milenijuma, a koja se okreće oko dve neobične lokalne sorte – počinje svoju priču Raderford, dodajući da je vinarstvo Hercegovine procvetalo tokom poslednjih 20 godina, zahvaljujući naporu tridesetak lokalnih vinara.
- Boce skromnih ali ugodnih vina prodaju se kraj druma zajedno sa medom i narovima. Ne, ovo nije Bordo – primećuje Raderford, opisujući lokalni način uživanja u vinu u pratnji pršute, i prelazeći na priču o blatini, koju naziva ludim crvenim vinom čije su arome, kako kaže, erupcija šljivastog vulkana. Tekst se dotakao i žilavke, koju su, kako navodi, austrougarski vladari voleli više od blatine, a navode se i reči mlade vinarke
Milene Anđelić iz porodične vinarije
Anđelić, koja je, kako prenosi Decanter, u jednoj rečenici sažela svoje potpuno shvatanje savremenih trendova u vinskom poslu: “Naši gosti ne prelaze hiljade milja da bi probali kaberne sovinjon”, navodi Raderford njene reči.
Trebinje je nezaobilazan deo vinskog itinerera u Hercegovini, svedoči Raderford, preporučujući posetu manastiru
Tvrdoš.
- Osetite kontrast između degustacije vina u srednjovekovnom podrumu, i potonjeg uspona i posmatranja oslikane kupole manastira, verske vizije u kobaltu i zlatu – poetičan je Raderford, koji kao bitnu tačku u Trebinju navodi i
Podrum Vukoje 1982. Za ovu vinariju novinar je rekao da je najveća i najimpresivnija vinska operacija u ovoj oblasti Hercegovine, a koju je
Radovan Vukoje stvorio tokom samo jedne generacije.
- Favorit je sortni vranac iz 2018. Napravljen od krupnih, crnih bobica sa dahom sladića, ovo vino ima veliki ukus i dugo trajanje. Zamislite balkanski amarone - navodi pisac Dekantera u tekstu u kome su pobrojane i druge bitne hercegovačke vinarije, hoteli i važne turističke destinacije.