Početna»Novosti»Uvertira za uspešnu berbu
06.09.2023.Piše: Ana Rusanov Vračević

Uvertira za uspešnu berbu

Tradicionalno okupljanje u Fruškogorskim vinogradima

novost uvertira za uspešnu berbu vinski magazin vino fino
foto: Martin Candir
Jedanaestu godinu za redom, braća Gordan i Pavle Bašić, vlasnici vinarije Fruškogorski vinogradi - Quet, minulog vikenda simbolično su obeležili početak berbe grožđa. Ove godine, u srcu najvećih površina pod vinogradima na Fruškoj gori, okrenutih Dunavu, prave berbe zapravo nije ni bilo, budući da grožđe još nije zrelo. Prema rečima Gordana Bašića, prvi grozdovi biće ubrani uskoro s obzirom na to da je grožđu potrebno još malo vremena da dostigne punu zrelost jer je godina bila kišna.

I pored toga što grožđe na čokotima još uvek nije sazrelo, tradicija duga već više od decenije nastavljena je uz brojne zvanice iz vinskog i poslovnog sveta. Uz tople reči dobrodošlice koju su domaćini imali za svakog gosta, svi zajedno su podigli čaše i nazdravili novoj vinskoj berbi i dobrim vinima.Vesela i domaćinska atmosfera vladala je od ranog prepodneva, kada su i prve zvanice stigle u Fruškogorske vinograde. Za dobrodošlicu, goste su dočekali tanjiri sa hlebom i mašću i hladna loza od muskat hamburga, a potom i vina iz linije Quet – grašac, roze i merlo. Uživalo se i u specijalitetima sa roštilja koji je pripreman tu, na licu mesta, što je svojevrsna tradicija Fruškogorskih vinograda. I za kraj naravno, ništa bez domaćih štrudli sa makom i orasima.

Prijatna atmosfera upotpunjena je odličnom muzikom DJ-a, a prave ovacije nastale su kada je na binu izašao novosadski rok sastav Amajlija koji su ljubitelji rok muzike prepoznali kao predgrupu na koncertu AC/DC davne 2009. godine. Uz vino i muziku, dobra atmosfera u Fruškogorskim vinogradima nastavila se do duboko u noć.