Početna»Novosti»Ugostiteljstvo u Beogradu se dramatično promenilo!
19.05.2023.Piše: Jelena Stojčić

Ugostiteljstvo u Beogradu se dramatično promenilo!

Šest pitanja za Miloša Vukšića, vlasnika restorana Endorfin

novost ugostiteljstvo u beogradu se dramatično promenilo vinski magazin vino fino
Poznat po lokalnoj hrani i lokalnim, domaćim namirnicama, kraft pivu i organskim i low intervention vinima, Endorfin, popularni beogradski bistro, prošle nedelje je proslavio šest godina uspešnog poslovanja sjajnom rođendanskom žurkom. Povodom toga, pitali smo Miloša Vukšića, vlasnika restorana i poznatog beogradskog restoratera da nam, simbolično, odgovori na šest pitanja o ugostiteljstvu.

Miloš je prepoznatljivo lice beogradske restoranske scene. Pre Endorfina, imao je OUR bar, sjajno mesto sa još sjajnim burgerima, a danas njegovo ime stoji i iza prvog beogradskog festivala burgera koji, inače, počinje sledećeg petka na Kalemegdanu o čemu ćemo vas uskoro obavestiti.

Za početak, kako je bilo na rođendanu?

Divno. Kiša nas nije sprečila da napravimo gužvu i dobru energiju na celom ćošku Braće Jugovića i Knjeginje Ljubice. Ukratko, bilo je sjajno!

Koliko se promenila gastro/restoranska scena u Beogradu u poslednjih 6 godina?

Promenila se dramatično. Standardi su podignuti na mnogo viši nivo u mnogo kategorija: od tematske ponude samih restorana, enterijera i dizajna, vinske karte i raznovrsnih jela na meniju. Čak je i servis dosta bolji, i ume da liči na američke standarde, koji u ovoj kategoriji prednjače u odnosu na ostatak sveta. Sada ima mnogo ovakvih mesta i nisu samo slučajnost.

A od OUR bara do danas?

Nadovezaću se na prethodno pitanje. Godine 2009. kada sam otvorio svoj prvi restoran bilo je samo par izolovanih slučajeva i stidljivog nagoveštaja ugostiteljske scene u Beogradu. Na primer, dugo vremena, OUR bar je bio jedini u Beogradu u kome je na meniju bio pravi američki burger, a sada je to standard u većini gradskih mesta.

Prvi ste totalno zabranili pušenje u Endorfinu. Kada podvučete crtu sada - je l to bila dobra ili loša odluka?

Mi smo tu odluku doneli pre svega zato što smo to iskreno želeli, i bili smo spremni da tvrdoglavo to izguramo po svaku cenu. Ogroman broj pozitivnih komentara ide u prilog tome da je odluka verovatno bila dobra. Iako sam takozvani social smoker, mislim da je vreme da se u Srbiji u restoranima unutra uvede potpuna zabrana pušenja.


Od nedavno, Endorfin je u vodiču Gault & Millau izdanju za Srbiju za 2023. Očekujete li i preporuku od Mišlenovog vodiča krajem godine? Koliko vam uopšte znače nagrade za biznis?

Nagrade znače više kao neko priznanje za trud koji ulažete nego sto direktno utiču na biznis. Kod stranih gostiju verovatno da, ali smo mi u tom segmentu bili i inače dobro pozicionirani. Videćemo u narednim mesecima na kraju kako će to sve izgledati posto je još sveže, ali svakako da očekujemo da budemo i dalje u vrhu po inovacijama, jednostavnoj i ukusnoj hrani i pre svega zadovoljnim gostima koji nas posete.

I za kraj, šta da jede i šta da pije neko ko prvi put dolazi u Endorfin?

Naš meni je kratak i jednostavan. Mislim da su prošla vremena kada ti neko kaže, e tamo ti je dobro to i to. Sve mora da bude dobro, inače nešto ne štima u kuhinji. Ali hajde da izaberem ručak/večeru za dvoje: pate od dimljenog patlidžana i pečuraka na domaćem sourdough hlebu, kobasica od mangulice u burek kori. Za glavno jelo Duck a l’Orange i smuđ sa sezonskim povrćem. Choco bites na kraju je must!