30.10.2017.
U BEOGRADU PREDSTAVLJEN BISER SESTARA ALEKSIĆ!
Predstavljeno je najnovije srpsko penušavo vino, napravljeno od smederevke i stvoreno tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci
Oni koji su znali da se sprema, nestrpljivo su ga čekali. Konačno, čekanje se isplatilo i još jedno penušavo vino iz domaće vinarije ugledalo je svetlo dana. Na promociji u Beogradu, sestre iz vinarije Aleksić, podržane porodicom i prijateljima, predstavile su svoje penušavo vino Biser iz berbe 2014. Penušavac je stvoren tradicionalnom metodom, sa drugom fementacijom u boci, onako kako se to radi i u Šampanji. Posebna vrednost ovog vina je to što je napravljeno od lokalne sorte – u boci je 100% smederevka.
Svi trenutno dostupni srpski penušavci, a ima ih jedva desetak, nastali su takođe tradicionalnom metodom i većina ih je na tragu zrelih vina, razvijene tercijarne aromatike, kakva se i očekuje od tog načina proizvodnje. Međutim, Biser, začudo, stilski ide u potpuno drugom pravcu, bar za sada. Uprkos dvogodišnjem ležanju na talogu kvasca, prva impresija je beskrajna citrusna svežina i morate zaista da se napregnete da pronađete karakter kvasca u njemu. Ovo vino odlikuju mirisi limete, zelene jabuke i sitnog belog cveća, uz nežnu podlogu parčeta toplog domaćeg hleba sa puterom. U ustima sveže, hrskavo, sa vrlo jedva primetnim zaostalim šećerom - iako ga ima 10 grama, što Biser svrstava u klasične Brut penušavce (ispod 12 gr šećera). Postojanih je mehurića koji golicaju nepca, veoma osvežavajućih kiselina i snažne voćne impresije koja se dugo zadržava u ustima i priziva tart od limuna, zelenu kajsiju i jabuke petrovače.
Ovom vinu tek predstoji razvoj u boci koji će mu verovatno doneti nove slojeve aroma i zreliji karakter. Međutim, pitanje je koliko će boca dočekati tu fazu, s obzirom na to da je Biser napravljen u tiražu od svega 2500 flaša. Sa cenom od desetak evra u vinotekama i uz činjenicu da je bolje od svakog mediokritetskog proseka koji se uvozi u Srbiju, ovo vino je apsolutni penušavi best buy. Uglavnom onako kako su nas u vinariji Aleksić do sada i navikli.