Tri dana degustacije probranih vina, odlične hrane, prijateljskih susreta, sklapanja novih poslova i održavanja starih i uspešnih poslovnih veza – ovo je bilans sajma
Wine Vision by Open Balkan koji je u nedelju uveče svečano zatvoren na Beogradskom sajmu.
Sajam je zatvorio
Igor Luković, koordinator ocenjivanja Open Balkan Wine Trophy čiji su rezultati objavljeni u subotu, drugog dana sajma, i urednik magazina Vino & Fino.
- Još jednom smo uverili sebe da mi sa ovog prostora svetu imamo da ponudimo zaista vrhunska vina. Wine Vision je jedini sajam na svetu koji objedinjuje i poslovni deo, i deo za posetioce, i stručna ocenjivanja, i deo posvećen hrani, i o destilatima, tačnije rakijama. Lako je bilo zaboraviti ovih dana da smo ovde zbog posla. Postigli smo nove dogovore, potvrdili stare, proširili uspešne - rekao je Igor Luković na ceremoniji zatvaranja i dodao:
- Uživali smo u vinima proizvedenim na iskustvu duge tradicije, na spremnosti prema inovacijama, na strasti prema vinarstvu i vinogradarstvu i svim onim lepotama koje mogu da se nađu u čaši vina!
Poslednjeg dana sajma Wine Vision by Open Balkan dodeljene su i nagrade na Rakija Trophy, ocenjivanju najboljih voćnih destilata sa područja zemalja Otvorenog Balkana. Najbolje ocenjena rakija u svim kategorijama je
Gorda XI Grand Cru destilerije Gorda, dok je u kategoriji rakije od dunje, najvišu ocenu dobila je
Radost dunja 5 Barrique iz Podruma Radost.
Opsesija malina destilerije Zarić pobedila je u kategoriji ostalih rakija, a premijum šljivovica
Želja 12 iz Podruma Želja osvojila je trofej u kategoriji rakije od šljive.
Žiri takmičenja sastojao se od 9 sudija, na čelu sa destilerom i velikim poznavaocem naše tradicionalne rakije
dr Ivanom Uroševićem, a ukupno je degustirano 70 uzoraka. Na sajmu je promovisana i prva zvanična čaša za naše tradicionalno piće, rezultat višegodišnjeg rada sa ciljem da se pronađe oblik čaše za degustaciju koji će u najvećoj meri istaći ključne arome rakije.
Učesnici takmičenja Best Young Chef sa slavnim šefom Tomažom KavćićemU okviru celine Food Vision posvećene balkanskoj gastronomiji, dodeljene su i nagrade najboljim mladim šefovima na takmičenju
Best Young Chef Culinary Challenge.
Milana Čugalj osvojila je prvo mesto i novčanu nagradu od 1.500 evra,
Andrej Hrenek zauzeo je drugo mesto, a treće
Sara Drobnjak. Nakon proglašenja pobednika, kompanija METRO, pokrovitelj ovog takmičenja, organizovala je koktel za svoje poslovne saradnike i prijatelje kompanije.
Sedamnaest odličnih vinskih masterklasova koje su vodili eminentni domaći i strani stručnjaci, masterklasovi o balkanskoj, kineskoj, mediteranskoj kuhinji i drugim gastro temama, takmičenje mladih šefova, čak 650 gostujućih vinarija, destilerija i gastro kompanija iz 38 zemalja, i posetioci koji su žamorom ispunili sve sajamske hale: utisci nisu ni počeli da se sležu, ali je već sada jasno da je Wine Vision by Open Balkan u trećem izdanju ponovo podigao letvicu i opravdao vrlo visoka očekivanja.
Vidimo se na Wine Vision by Open Balkan 2025!
foto: Warp Studio