Grupa od petoro čuvenih srpskih šefova kuhinja boravila je nedavno u Francuskoj na pravoj kulinarskoj misiji boljeg upoznavanja sa svetskom i francuskom gastronomijom. Fokus njihove posete bio je sajam
Sirha u Lionu, najveći gastronomski sajam na svetu, posvećen isključivo profesionalcima u ugostiteljskom biznisu.
U grupi koja je posetila gastro prestonicu sveta bili su
Nikola Stojaković, šef kuhinje restorana Fleur de Sel,
Marko Đerić koji stoji na čelu kuhinje restorana Langouste,
Jasmina Vukašinović iz restorana Jasmin A Maslina u Novom Sadu,
Dejan Veljin, pastry chef restorana Gorski na Kopaoniku i
Filip Ćirić, šef restorana Homa. Oni su u Francusku otputovali u organzaciji francuske
Grupe Savencia, jedne od najznačajnijih svetskih industrijskih grupacija koja objedinjava proizvodnju vrhuskih sireva širom sveta, kao i ostalih gastronomskih bisera poput
Valrhona čokolade i
Elle & Vire mlečnih proizvoda.
Sajam Sirha među kuvarima važi za pravi gastro Diznilend, kako ga je nazvao jedan od šefova iz Srbije. Ove zime, na sajam koji se održava svake dve godine došlo je čak 257.363 profesionalnih gostiju, tokom pet uzbudljivih dana koji su Lion pretvorili u nespornu francusku, pa i svetsku prestonicu gastronomije.
Sajam Sirha - stecište neverovatnih kulinarskih fantazijaSajam je bio i prilika da prva liga sprskih kulinara prisustvuje takmičenju
Bocuse d’Or, koje je 1987. godine stvorio čuveni šef Pol Bokuz kao inkubator gastronomskih talenata i svojevrsne kulinarske Olimpijske igre. U vreme kada je nastao, Bocuse d’Or bio je jedini događaj ove vrste na kome su šefovi kuvali uživo pred publikom. Ove godine na takmičenju je pobedio francuski šef
Pol Markon.
Srpski kuvari bili su i kreativni, pa su na specijalnoj radionici u okviru sajma Sirha, u saradnji sa Valrhona čokoladom, samostalno kreirali čokoladu po svom ukusu, uz neformalne najave da će slične poslastice uskoro biti dostupne i gostima najboljih restorana u Srbiji.
Deo atmosfere na ogromnom sajmu u LionuKruna posete bila je poseta fabrici čokolade Valrhona, smeštenoj u Ermitažu, u srcu Severne Rone, regije dobro poznate ljubiteljima vina širom sveta. Za Valrhona čokoladu važi da je jedna od najkvalitetnijih na svetu, a sa onim što je srpskoj delegaciji pokazano na licu mesta lako je poverovati u to: rad u ovoj kući odlikuju potpuna kontrola kvaliteta od same plantaže kakaoa do finalnog proizvoda, kao i aktivan rad na brizi o prirodi, održivosti i svim ljudima koji su uključeni u ranac proizvodnje.
Valhrona čokolade - podloga za poslastičarska remek-dela (foto: Nicolas Reynaud)Kuća, koju je 1922. godine osnovao Alberik Girone, danas je sinonim za vrhunsku čokoladu kao i za izuzetnost u svim aspektima poslovanja, uključujući i lanac prestižnih škola za čokolatere. Među proizvodima pod brendom Valrhona su
couverture chocolates, čokolade najvišeg kvaliteta za profesionalne namene,
grand cru i
single origin čokolade, kao i čitava paleta čokoladne konfekcije.
U međuvremenu, srpski kuvari, pojačani jednim novinarom iz redakcije Vino & Fino i domaćinima iz Savencia grupe, stigli su da obiđu i Pariz, kao i da uživaju u autentičnoj francuskoj gastornomiji i vnima, o čemu ćete opširnije čitati u novom broju Vino & Fino magazina.
Sajam Sirha i takmičenje Bocuse d'Or privukli su šefove sa cele planete