Mladi barmen
Miloš Janošević iz Beograda osvojio je najveće priznanje u istoriji srpskog bartendinga - nagradu
Bartenders Choice na takmičenju
World Cocktail Championships u Tokiju, u organizaciji Međunarodne asocijacije bartendera
IBA. Janošević se ovako upisao u redove najvećih barmena na planeti.
Kategorija "Bartenders Choice" podrazumeva kombinovanje dva sponzorska pića i sastojka koji sami takmičari prave u originalan koktel. Janošević je dobio zadatak da napravi piće od likera "Mari Brizar" i kod nas vrlo malo poznatog napitka "Riga Black Balsam", snažnog biljnog likera napravljenog od votke i prirodnih sastojaka iz baltičke regije.
- Probao sam više od dvadeset kombinacija - rekao je Janošević sudijama i publici pre demonstracije svoje veštine sa šejkerom.
Miloš je prvo mesto osvojio sa koktelom Ura-nage koji je imenovao po nazivu najkomplikovanijeg zahvata u japanskoj borilačkoj veštini džudo, a njegov "tajni" sastojak bio je liker od maline koji je sam napravio.
Specijalizovani časopis za ugostiteljstvo Cafebar network izveštava iz Tokija sa Svetskog takmičenja barmena i imao je priliku da dobije izjavu novog svetskog šampiona:
- Osećam se fenomenalno i veoma sam ponosan što sam na Svetskom takmičenju uspeo da predstavim Srbiju na pravi način i tako pokažem ostatku sveta da kod nas u zemlji rade veoma kvalitetni barmeni - izjavio je Miloš Janošević.
O tome kako se zaista osećao i da li je imao tremu, Miloš je rekao:
- Iako sam dobio dosta pohvala za samu prezentaciju, moram priznati da sam bio veoma nervozan na početku. Međutim, kako je vreme odmicalo fokusirao sam se na koktel i potrudio se da sve prođe u najboljem redu, što se i dogodilo! - sa ponosom je istakao Miloš Janošević.
U Udruženju barmena Srbije kažu da su izuzetno ponosni na svog mladog kolegu koji je rođen 1991. u Medveđi i munjevito napredovao u karijeri. Miloš Janošević je ovim poslom počeo da se bavi pre četiri godine kada se upisao na kurs za obuku barmena koji organizuje Udruženje barmena Srbije. Kao najbolji u klasi nakon završene obuke dobio je posao u centru Udruženja barmena Srbije, lokalu Bar central. Njegova posvećenost i talenat prepoznali su iskusniji barmeni pod čijim mentorstvom je nastavio da se usavršava.
Darja Popić iz "Bar centrala", sedišta Udruženja barmena Srbije, kaže da njen kolega apsolutno zaslužuje nagradu:
- Posle godinu dana rada sa Janoševićem znam do koje mere je profesionalan i iskren u nastupu - rekla je.
U velikom finalu takmičenja WCC u Tokiju pobedio je japanski nacionalni barmenski tim. Za najbolji koktel WCC 2016 proglašen je koktel
The Beste Scene koji je pripremio Japanac Kenji Tsubokura.
Prezentacija i degustacija Ura-nage koktela biće održana u lokalu Bar central u Beogradu.