Probrana srpska vina sa Fruške gore i iz Toplice ulistana su na vinsku kartu britanskog restorana
The Fat Duck, svojevremeno prvog na listi TOP 50 najboljih restorana na svetu i kultnog mesta za koje se smatra da sa svojim osnivačem i šefom Hestonom Blumentalom uticalo na definisanje visoke gastronomije 21. veka.
- Ovo je najveći uspeh za nas i srpsko vinarstvo koji smo ostvarili. Sama činjenica da gosti jednog ovakvog restorana imaju priliku da uz hranu koju potpisuje slavni šef Heston Blumental probaju i srpska vina je neverovatna – kaže za
Vino & Fino Nikola Šalipur Niko, direktor firme
Niko Wines koja je najveći distributer srpskih vina za tržište Velike Britanije.
Gosti čuvenog „Debelog patka“, smeštenog u gradiću Brej u Berkširu, oko 40 kilometara od Londona, imaju priliku da probaju tri vina vinarije Doja – dva prokupca i kaberne sovinjon, tri vina vinarije Erdevik –
Trianon koji se uparuje na degustacionom meniju, te
Belluci tamjaniku i
Nopi Đogri, a na vinskoj karti nalazi se i Deurićev pino noar.
Heston Blumental smatra se za jednog od najinovativnijih britanskih i svetskih šefova- Ulistavanje vina u svaki Mišlenov restoran je komplikovan proces i veoma je bitno ko donosi tu odluku. Naravno da sve vinarije žele da imaju vina u restoranu kao što je The Fat Duck, a konkurencija je zaista velika. To je restoran koji ima osmoro somelijera i dvadeset pet šefova za četrdeset sedećih mesta. Ovde se služe ručak i večera sa menijem od jedanaest sledova i bez vremenskog ograničenja za goste. Lista čekanja je dugačka i kad odete na sajt imate pet minuta da rezervišete sto i platite… Odluku da se naša vina nađu na vinskoj karti ili kao vina za uparivanje za određenim jelima doneo je Džonatan Težeira, asistent glavnog somelijera u restoeanu, a sa njegovom odlukom složili su se i asistent Raku Oda iz Japana, kao Melanija Belesini, glavna somelijerka restorana - objašnjava Šalipur.
Prvi kontakt sa našim vinima somelijer Težeira imao je na vinskom sajmu u Londonu prošle godine. Nakon sajma je u nekoliko navrata tražio da mu se pošalju vina i posle par meseci doneo odluku da se uvrste u meni The Fat Duck-a koji košta od 180 do vrtoglavih 960 funti po osobi.
Restoran Fat Duck: jednostavna fasada krije kulinarsku laboratoriju bez premcaMišlenove zvezdice i balkanska vinaU Mišlenovim restoranima u Velikoj Britaniji gosti trenutno imaju priliku da probaju i Deurićev
Šardone,
Marmeladu i
Gewurztraminer, zatim
Grand Trianon Deux Mers,
Grand Trianon,
Ex Cathedru i
Stiffler’s mum iz vinarije Erdevik, kao i
Žilavku i
Carsko vino iz podruma Vukoje, Vinčićev
Grand fru,
Solaris i
Alcedo iz vinarije Lakićević,
Amanet vranac vinarije Aleksić i
Slatku malu vinarije Budimir.D