Početna»Novosti»Srpska vina kod Hestona Blumentala
21.09.2024.

Srpska vina kod Hestona Blumentala

Sedam naših vina našlo se na vinskoj karti restorana The Fat Duck, kaže Nikola Šalipur Niko, direktor firme Niko Wines koja izvozi srpska vina u Veliku Britaniju

novost srpska vina kod hestona blumentala vinski magazin vino fino
Niko Šalipur sa kolekcijom srpskih vina na sajmu London Wine Fair
Probrana srpska vina sa Fruške gore i iz Toplice ulistana su na vinsku kartu britanskog restorana The Fat Duck, svojevremeno prvog na listi TOP 50 najboljih restorana na svetu i kultnog mesta za koje se smatra da sa svojim osnivačem i šefom Hestonom Blumentalom uticalo na definisanje visoke gastronomije 21. veka.

- Ovo je najveći uspeh za nas i srpsko vinarstvo koji smo ostvarili. Sama činjenica da gosti jednog ovakvog restorana imaju priliku da uz hranu koju potpisuje slavni šef Heston Blumental probaju i srpska vina je neverovatna – kaže za Vino & Fino Nikola Šalipur Niko, direktor firme Niko Wines koja je najveći distributer srpskih vina za tržište Velike Britanije.

Gosti čuvenog „Debelog patka“, smeštenog u gradiću Brej u Berkširu, oko 40 kilometara od Londona, imaju priliku da probaju tri vina vinarije Doja – dva prokupca i kaberne sovinjon, tri vina vinarije Erdevik – Trianon koji se uparuje na degustacionom meniju, te Belluci tamjaniku i Nopi Đogri, a na vinskoj karti nalazi se i Deurićev pino noar.


Heston Blumental smatra se za jednog od najinovativnijih britanskih i svetskih šefova

- Ulistavanje vina u svaki Mišlenov restoran je komplikovan proces i veoma je bitno ko donosi tu odluku. Naravno da sve vinarije žele da imaju vina u restoranu kao što je The Fat Duck, a konkurencija je zaista velika. To je restoran koji ima osmoro somelijera i dvadeset pet šefova za četrdeset sedećih mesta. Ovde se služe ručak i večera sa menijem od jedanaest sledova i bez vremenskog ograničenja za goste. Lista čekanja je dugačka i kad odete na sajt imate pet minuta da rezervišete sto i platite… Odluku da se naša vina nađu na vinskoj karti ili kao vina za uparivanje za određenim jelima doneo je Džonatan Težeira, asistent glavnog somelijera u restoeanu, a sa njegovom odlukom složili su se i asistent Raku Oda iz Japana, kao Melanija Belesini, glavna somelijerka restorana - objašnjava Šalipur.

Prvi kontakt sa našim vinima somelijer Težeira imao je na vinskom sajmu u Londonu prošle godine. Nakon sajma je u nekoliko navrata tražio da mu se pošalju vina i posle par meseci doneo odluku da se uvrste u meni The Fat Duck-a koji košta od 180 do vrtoglavih 960 funti po osobi.

Restoran Fat Duck: jednostavna fasada krije kulinarsku laboratoriju bez premca

Mišlenove zvezdice i balkanska vina

U Mišlenovim restoranima u Velikoj Britaniji gosti trenutno imaju priliku da probaju i Deurićev Šardone, Marmeladu i Gewurztraminer, zatim Grand Trianon Deux Mers, Grand Trianon, Ex Cathedru i Stiffler’s mum iz vinarije Erdevik, kao i Žilavku i Carsko vino iz podruma Vukoje, Vinčićev Grand fru, Solaris i Alcedo iz vinarije Lakićević, Amanet vranac vinarije Aleksić i Slatku malu vinarije Budimir.D