Početna»Novosti»Srećan vam dan kamambera!
28.04.2017.

Srećan vam dan kamambera!

Gugl je Mari Harel posvetio svoj "dudl", ili crtež na naslovnoj strani pretraživača, uz prateću crtanu priču o nastanku jednog od simbola Francuske

novost srećan vam dan kamambera vinski magazin vino fino

Internet gigant Gugl današnji dan je posvetio ženi koja je izumela kamamber, jedan od najčuvenijih sireva na svetu. Na 256. rođendan Mari Harel Gugl je ovoj dami posvetio svoj "dudl", ili crtež na naslovnoj strani pretraživača. Klik na crtež otkriva čitavu, fantastično nacrtanu priču o procesu proizvodnje sira koji važi za jedan od simbola Francuske.

Priča o kamamberu počela je 1791. godine i duboko je povezana sa istorijskim previranjima Francuske revolucije. Mari Harel tada je imala 30 godina i radila je kao mlekarica u Vimutjeu u Normandiji. Po legendi, jedan sveštenik iz oblasti Bri, poznate po istoimenom siru, bežeći pred revolucionarima našao je utočište u Vimutjeu, upoznao Mari Harel i naučio je da pravi mekan sir nalik onom iz Brija.

Mari Harel nije bila savim zadovoljna konačnim proizvodom, i odlučila je da pravi manje koture sira i izostavila je iz recepta pavlaku koja bri čini mekim i kremastim. Ona je dizajnirala i ambalažu sira po kojoj je kamamber poznat u celom svetu - okrugle kutije od vrlo tankog drveta.

Mari Harel zasnovala je pravu dinastiju proizvođača sira, koji su počeli da prodaju sir širom Francuske, a njen unuk, Siril Pene, otvorio je veliku fabriku sira u Le Menil-Možeu u normandijskoj oblasti Kalvados.

Kamamber je u narednim vekovima postao opšte mesto francuske kulture, a svet se sa njime upoznao u Prvom svetskom ratu, u kome su ga francuski vojnici dobijali kao deo svakodnevnog menija. Male drvene kutije pokazale su se kao odličan način za prekookeanski transport, pa je kamamber stekao slavu i u Americi.

Grad Vimutje odužio se Mari Harel podizanjem muzeja i statue u njemu čast. a danas samo kamamber od nepasterizovanog mleka, proizveden u toj oblasti po njenom originalnom receptu, sme da nosi prestižnu oznaku Camembert de Normandie.


KAMAMBER SA BELIM LUKOM, MAJČINOM DUŠICOM I ZAPEČENIM HLEBOM

SASTOJCI

jedno pakovanje kamambera

glavica belog luka

dobro maslinovo ulje

    grančice majčine dušice

    PRIPREMA

    Zagrejte rernu na 200 stepeni. Uklonite plastični omot sa sira i vratite kamamber u drvenu kutiju bez vraćanja poklopca. Napravite zareze u siru i u njih utisnite četvrtine čenova belog luka i grančice majčine dušice. Poprskajte sir maslinovim uljem i postavite ga, sa sve kutijom, na papir za pečenje. Pecite u rerni oko 10 minuta.

      Poprskajte kriške hleba maslinovim uljem i tostirajte ih na vrelom gril tiganju. Tostiranu stranu istrljajte čenom belog luka.

      Služite sir i hleb dok su vreli.