Najbolji somelijer Evrope, Afrike i Bliskog Istoka je Mik Pare! Nakon uzbudljive borbe u finalu nadmetanja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East, Mik Pare osvojio je laskavu titulu koju će nositi tri godine, do narednog evropskog takmičenja. Mik Pare pozdravljen je ovacijama u auditorijumu Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu, domaćinu najvećeg evropskog takmičenja somelijera koje je organizovano uz podršku Udruženja somelijera Srbije SERSA. Drugo mesto osvojila je Francuskinja Paskalin Lepeltje, a treće Litvanac Martinas Pravilonis. Priznanja je somelijerima uručio Vilijam Vouters, predsednik Međunarodnog udruženja somelijera ASI.
Finalni zadaci tražili su svu pažnju takmičara i enciklopedijsko poznavanje vina i drugih plemenitih pića. Prvi zadatak bio je servis penušavog aperitiva, za kojim su usledili organoleptička analiza dva crvena vina i komentar o načinu na koji su proizvedena. Servis aperitiva doneo je prvi neočekivani trenutak finala – boca penušavca bukvalno je eksplodirala u rukama Martinasa Pravilonisa. Dva crvena vina bila su prava glavolomka za fnaliste, koji su pravilno ocenili da je reč o etiketama velike vrednosti – a posredi su bili supertoskanci Massetto 2018 i Massetino 2018 čuvene kuće Tenuta dell’Ornellaia.
Pobednički nastup Mika PareaIdentifikacija četiri žestoka pića donela je velike nevolje finalisti iz Litvanije, koji je francuske konjake različiih regija i starosti pogrešno identifikovao kao burbon i tri srpske rakije - od kojih jednu od dunje! Kako smo kasnije saznali, sva četiri pića bila su konjaci kuće Hine, i to uzorci iz 2020. godine koji tek treba da postanu deo završne kupaže.
Takmičari su imali i po osam minuta da posluže crveno vino iz Moldavije, kupažu bordovskih sorti i lokalne sorte feteaska negra. Zadatak je "začinjen" i dodatnim servisom penušavog sakea, koji nažalost, takmičarka iz Francuske gotovo da nije ni započela nakon osam minuta, potrošivši isuviše vremena na servis crvenog vina.
Peti zadatak bio je korekcija vinske karte, a šesti identifikacija pet slatkih vina iz Slovenije, Južne Afrike, Grčke, Sicilije i Francuske. Po ustaljenom obrascu somelijerskih nadmetanja, tokom poslednjeg zadatka, identifikovanja različitih vizuelnih detalja iz vinskog i vinogradarskog sveta, finalisti su bili zajedno na bini.
Mik Pare je nakon dodele najvažnije nagrade u karijeri rekao da je u još uvek šoku zbog odluke sudija i dodao:
- Ovo je bilo divno, divno takmičenje! Najveću zahvalnost dugujem svojim najvažnijim navijačima, onima kod kuće, koji takmičenje prate preko malog ekrana!
Finale takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East, u velikoj meri je obeleženo i vidnim simpatijama međunarodne publike prema Paskalin Lepeltje, jednoj od velikih zvezda globalne vinske scene, koja je 2018. osvojila somelijersko prvenstvo Francuske, a prošle godine bila je četvrta na svetu. Decanter ju je ove godine proglasio za zvezdu u usponu 2024, ali njen šarmantni i elokventni nastupu u Beogradu ipak nije bio dovoljan za prvo mesto. Komentarišući svoj nastup u Beogradu, jednostavno je rekla: „Bliži se“, misleći na evropsko zlato i priznala da, nakon nedelje u Beogradu koju je opisala kao izuzetnu, ipak oseća malu frustraciju zbog izostanka trijumfa.
Paskalin Lepeltje, Mik Pare i Martinas PravilonisNa konferenciji za štampu nakon proglašenja pobednika, pitali smo Mika Parea i njegovog kolegu iz Litvanije Martinasa Pravilonisa kako tumače senzacionalni uspeh baltičkih somelijera koji su u finalu zauzeli dva od tri mesta. Složili su se da je aktuelni svetski šampion, Raimonds Tomsons iz Letonije, pokretačka snaga koja daje zamah celoj baltičkoj sceni, kao i da baltički somelijeri imaju za prednost to što nisu tradicijski vezani za vino i sva vina sveta su im jednako važna. Mik Pare je rekao i da je izuzetno zadovoljan obilaskom srpskih vinarija koji je priređen za takmičare, i naročito istakao autohtoni prokupac i novostvorene sorte probus i moravu kao velika vinska obećanja sa ovih prostora.