Početna»Novosti»Šef Nikola Šorak u finalu globalnog nadmetanja
11.04.2025.

Šef Nikola Šorak u finalu globalnog nadmetanja

Počelo je glasanje za završnicu San Pellegrino Young Chef Competition

novost Šef nikola Šorak u finalu globalnog nadmetanja vinski magazin vino fino
Nikola Šorak, novi sous šef prestoničkog restorana Salon 1905 nadmetaće se u finalu najvećeg svetskog takmičenja za mlade kuvare - San Pellegrino Young Chef Competition!

Zahvaljujući kompleksnom jelu sa kojim se predstavio, Šorak je ušao u u izbor za globalno finale kao jedini predstavnik Srbije na ovom prestižnom takmičenju. Kako kaže, veruje u pobedu uvek, iako su konkurenti dosta jaki.

-Kada se takmičim pobedi se uvek nadam. Bilo bi sjajno i za našu zemlju da pobedim, jer bi na taj način i Srbija i region bili upisani na svetskoj gastronomskoj sceni. Konkurencija je velika, među finalistima u našoj kategoriji Food for Thought ima kuvara ovenčanih i sa tri Mišlenove zvezde - kaže Nikola Šorak za Vino & Fino.
.


Mladi šef je pobedio u regionalnom finalu održanom na Malti prošle godine od 25. do 27. novembra, a publici se predstavio jelom inspirisanim Savom Savanovićem, prvim vampirom sa naših prostora, protagonistom priče „Posle milion godina“ Milovana Glišića.

Budući da je Savanović rođen u Zarožju, malom mestu poznatom po šumama i livadama, Šorak je pripremao patku u medu sa miksom začina koji će imati i vrhove Pančićeve omorike i bora. Taj segment upravo predstavlja mesto gde se radnja odvija i mesto njegovog rođenja. Sos je boje krvi, od pačijeg jusa, cvekle i višnje, dok je sa strane servirana cvekla sa kremom od belog luka i gloga. Pored toga je napravio i mali benje sa frikaseom od pačijih bataka, sušenim pačijim srcem i tartufom, servirano na žitu, a koji predstavlja čuvenu vodenicu Save Savanovića. Uz to je napravio i čips od belog luka sa kuzu prahom, koji je providan kao ogledalo. Ubacio ga je u mali okvir ogledala, kako bi gost na kraju mogao da pogleda da li je postao vampir posle njegovog jela.

Glasanje za mladog Nikolu Šoraka traje do 30. maja i vrši se putem sledećeg linka.