Početna»Novosti»Šef koji se odrekao Mišlenovih zvezda dolazi na Weekend Food Festival
05.02.2025.

Šef koji se odrekao Mišlenovih zvezda dolazi na Weekend Food Festival

Marko Pjer Vajt, legendarni britanski kuvar, govoriće 11. aprila u staroj Tvornici duhana

novost Šef koji se odrekao mišlenovih zvezda dolazi na weekend food festival vinski magazin vino fino
foto: Derek D'Souza
Legendarni britanski šef Marko Pjer Vajt u aprilu 2025. godine stiže u komšiluk - na Weekend Food Festival u Rovinju koji će biti održan od 11. do 13. aprila u staroj Tvornici duhana.

Dolazak Pjera Vajta u Rovinj najavio je na instagram stranici festivala poznati hrvatski kuvar Mate Janković, šef zagrebačkog restorana SOL. U videu je rekao da će gost Weekend Food Festivala biti jedan od najvećih svetskih šefova, prvi Britanac ovenčan Mišlenovim zvezdicama, uz koga su stasavale cele generacije kuvara. Nakon ove objave, usledila je i zvanična potvrda festivala u Rovinju i izjava Jankovića koji će u petak, 11. aprila u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi razgovor sa legendarnim šefom.

- Marko Pjer Vajt je čovek koji je odgojio cele generacije šefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Mišlenove zvezdice, šef koji je obeležio celu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag – rekao je Mate Janković.


Atmosfera na Weekend Food Festivalu

O Pjeru Vajtu izjavu je dao i Tomislav Gretić, jedan od najistaknutijih hrvatskih šefova:

- Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom '90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat - shvatili smo tada da kuvanje nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama. Njegov bunt protiv kuvarskog establišmenta, odbijanje zvezdica – sve je imalo smisla. Definisao me je i zauvek ću mu biti zahvalan - rekao je Gretić.

Marko Pjer Vajt je prvi i najmlađi kuvar u Velikoj Britaniji koji je osvojio tri Mišlenove zvezde, ali i prvi koji je posle devet godina odlučio da ih vrati i zauvek se povuče iz kuhinje, ali ne i iz restoraterstva. Vajt danas ima restorane i franšize svuda po Velikoj Britaniji. On je šef koji je uspeo da promeni način na koji svet misli o britanskoj hrani, i odgovoran je za stavljanje ostrvske kulinarske scene na mapu svetske gastronomije. Najjednostavnije rečeno - pre Marka Pjera Vajta niko nikada nije pričao o hrani iz Velike Britanije.

Do Weekend Food Festivala u Rovinju ostalo je manje od tri meseca, taman dovoljno da se pripremite za spektakl koji samo ime Marka Pjer Vajta nosi sa sobom. Ko je zapravo bio Marko Pjer Vajt čitajte na ovom linku.