Na instagramu, od 15. novembra traje veoma interesantno takmičenje -
Sarma Challenge, koje podrazumeva rekonstrukciju njenog visočanstva – sarme. Idejni tvorac je
Srđan Jerinkić,
freelance kuvar koji je jednog jutra, kako kaže, uživajući u ukusu svoje rekonstruisane sarme, došao na ideju da pokrene online izazov za najbolju sarmu - ali ne “običnu”.
- Ideja je nastala sasvim slučajno i za 24 sata postala je viralna. Jedini uslov za takmičenje bio je da recept za sarmu ne bude “običan”, odnosno onakav na kakav smo navikli, već je tema bila rekonstrukcija. Prijavilo se 29 takmičara, od kojih njih petoro svoje sarme predstavlja u finalu krajem januara - kaže Srđan Jerinkić.
Sarma finaliste Vladimira KučereŽiri koji čine
Branko Babić (predsednik),
food bloger i vlasnik
Pizzagrama Pavle Branković Paqito,
Zoran Ostojin iz etno sela
Tiganjica,
Ivana Golubović iz
Korpa marketa,
Ivan Kiralj, sous chef Korpa deli bistroa i
Igor Luković, urednik magazina
Vino & Fino ocenjivali su izgled sarme, ideju, kvalitet namirnica, tehnike pripreme, dovitljivost i kreativnost, dok će u finalu prvi put ocenjivati i ukus.
Finale je zakazano za 25. januar 2025. u
Mokrin House-u. Takmičari će imati zadatak da naprave sarme identičnog izgleda kao što su bile na fotografijama koje su slali, i sa potpuno istim sastojcima navedenim u receptu, a samo jedna sarma poneće titulu najbolje!
Finalisti su:
- Vuk Miljanović, sous chef, The Isolano, Cres, Hrvatska
- CookCapo, šef, Srbija
- Tipična kuhinja, Mihajlo
- Vladimir Kučera, šef, Delirium Silence, Srbija
- Vuk Kokan, Bosna i Hercegovina