Početna»Novosti»Salon 5a nudi visoku kuhinju u opuštenom ambijentu
04.11.2024.Piše: Jelena Stojčić

Salon 5a nudi visoku kuhinju u opuštenom ambijentu

Pri prvom koraku ovde ćete osetiti pravu meru između restorana visoke kuhinje i mesta na kome se stvarno osećate prijatno i udobno, kao kod kuće

novost salon 5a nudi visoku kuhinju u opuštenom ambijentu vinski magazin vino fino
Od kada je Anđela Risimić u maju ove godine izabrana za mladog talenta godine u srpskom izdanju međunarodnog vodiča Gault & Millau u punom je fokusu beogradskih gurmana i hedonista. Iza ovog brzog uspona stoji mlada šefica Anđela, koja je svoju profesionalnu kulinarsku karijeru ovde i započela.

Anđela je beskrajno talentovana, precizna i kreativna u kuhinji, naročito za nekog čija kulinarska priča nije baš tipična, a ni ljubav prema kuvanju ne potiče iz detinjstva kao kod većine velikih šefova. Ova bivša profesionalna balerina potekla je iz doktorske porodice u kojoj nije bilo uobičajeno baviti se gastronomijom. Međutim, svojim trudom i radom uspela je da stekne i poverenje roditelja koji je sada potpuno podržavaju u nameri da osvoji kulinarski svet. A nakon samo jedne večere u Salonu 5a sigurna sam da je na dobrom putu da ga pokori. Na primer, nedavno su kod nje na večeri bili vlasnici restorana Folk iz Moskve, oduševili se i pozvali su je da zajedno sa svojim timom bude gostujuči šef u Rusiji. Predstavila je lokalna jela u malo drugačijoj izvedbi i oduševila goste Folka. A impresionirala je i Masima Boturu kome je kuvala na šezdesetom rođendanu, pa i cenjenu francusku asocijaciju JRE čiji je Salon 5a član uz još samo dva restorana iz Srbije… Dakle, tek će da se priča o njoj i tek će da nas oduševljava, sigurna sam u to!

Anđela Risimić: vrlo mlada šefica pravi jela koja ostavljaju utisak iskustva i zrelosti

Njen restoran smešten je u staroj zgradi u Zemunu, u lepo uređenom saloncu sa velikim svetlećom Mišlenovom reklamom na ulazu, ali ne tom na koju ste prvo pomislili, već onom za gume. Pri prvom koraku ovde ćete osetiti pravu meru između restorana visoke kuhinje i mesta na kome se stvarno osećate prijatno i udobno, kao kod kuće. Takva je i atmosfera, vrlo opuštena i srdačna. Prvo vas na vratima dočeka nasmejano osoblje, pa u foajeu piće dobrodošlice u vidu espreso martinija sa kokicom unutra, a zatim iz sobe u kojoj je jedino dozvoljeno pušenje prelazite za sto, u jednoj od dve, intimne sale, sa elegantnom postavkom i masivnim belim stolnjacima.

Iako u Salonu 5a možete da uživate i u a la carte meniju, kroz degustacioni jelovnik mlade šefice najbolje ćete doživeti ovo mesto i osetiti njenu preciznost i posvećenost. Anđela Risimić ima samo 26 godina, ali imaćete utisak da je savršen tanjir pred vama delo vrlo iskusnog i zrelog šefa kuhinje.

Enterijer restorana Salon 5a poziva na dugo uživanje

Jelovnik se menja kako sezona nalaže, nekoliko puta godišnje, a aktuelnim jesenjim menijem odlučila je da vrati slavu starog Salona kroz jela koja je nekad ovde rado kuvala. Sve počinje zanatskim Žuna puterom i hlebom iz Pretopa, pa zatim na sto stižu domaći grisini sa umakom od spanaća, dimljene rikote i nduje, pa onda i fenomenalni tartar od kečige sa halapenjom, suvidiranim žumancetom i čipsom od crnog susama. Perfektno sve!

Frito i aćeto stižu kao savršen par uz pesto, pa savršeno poslaganih ukusa, boja i tekstura, supa od crvenog kupusa sa žitom i šljivom - prvo okrepi, pa raspameti! Ručno rađene papardele sa različitim, pod konac iseckanim pečurkama jelo je koje su gosti starog Salona obožavali, i da - jeste za obožavanje. Ovde se potencira rečna riba, te tako na tanjir stiže savršeno pripremljen smuđ sa fermentisanom cveklom i krompir salatom na njihov način, a onda i dva sleda sa jagnjetinom u glavnoj ulozi. I za kraj, tiramisu, izvorni i autentičan sa zanimljivom puslicom u obliku malog jajeta na oko.

Sva jela su perfektno servirana, i izgledaju kao umetnička dela na tanjiru, a prati ih odlično izveden servis. I to bi bilo to, za prvi put jedno veliko bravo, i za nadmašena očekivanja i za sve!

Anđela Risimić i njen tim posvećenih mladih ljudi