Početna»Novosti»Rapsodija u četiri ruke
02.07.2023.

Rapsodija u četiri ruke

U hotelu Alhambra na Lošinju održana je sjajna večera dva šefa ovenčana Mišlenom, i degustacija retkih berbi šampanjske kuće Billecart-Salmon

novost rapsodija u četiri ruke vinski magazin vino fino
Na ostrvu Lošinj, u prestižnom restoranu Alfred Keller koji radi u okviru Boutique Hotela Alhambra 25. juna održan je sjajan vinsko-gastronomski događaj Billecart-Salmon Bubbles & Michelin Mastery. U četiri ruke, šefovi Moses Džejlan, dobitnik dve Mišlenove zvezde i Mihael Golenc, šef restorana Alfred Keller, priredili su večeru za dugo pamćenje, a nju je pratila degustacija retkih berbi šampanjske kuće Billecart-Salmon koja od 1818. godine pravi velika penušava vina.

Program je otpočeo masterklasom koji je vodio Antoan Rolan-Bilekar, član šeste generacije čuvene francuske porodice. Degustirana su vina Brut Reserve, Blanc de Blanc, Cuvée Sous Bois, Vintage 2013, Rosé, Cuvee Nicolas Francois, 1998 Double Magnum. kao i Cuvee Nicolas Francois Billecart 2008.



Večera je počela u bliskoistočnom stilu, sa humusom od paradajza, ružine vode i harise, potom baba ganuš umakom sa dodatkom pinjola, anakiš hlebom i zatarom sa susamom. Vrhunska orada poslužila je za osvežavajući ceviche u pratnji marakuje i batata, a tema mariniranja umesto termičke obrade nastavljena je džig koftama, tradicionalnim turskim specijalitetom od svežeg mesa. Posluženi su i Jakobove kapice uz spanać i šampanjac kao i brancin na jermenski način, a crveno meso došlo je do izražaja u goveđem kebabu od angus govedine. Tu su bile i odabrane poslastice od maka, višanja, sira, tamne čokolade, pistaća, smokava.

Sva jela uparena su sa izvrsnim šampanjcima kuće Billercart-Salmon, koja je, u zajedničkom naporu sa dva nadahnuta šefa, napravila gastro i vinsko veče za dugo pamćenje.