Na ostrvu Lošinj, u prestižnom restoranu
Alfred Keller koji radi u okviru Boutique Hotela Alhambra 25. juna održan je sjajan vinsko-gastronomski događaj
Billecart-Salmon Bubbles & Michelin Mastery. U četiri ruke, šefovi Moses Džejlan, dobitnik dve Mišlenove zvezde i Mihael Golenc, šef restorana Alfred Keller, priredili su večeru za dugo pamćenje, a nju je pratila degustacija retkih berbi šampanjske kuće Billecart-Salmon koja od 1818. godine pravi velika penušava vina.
Program je otpočeo masterklasom koji je vodio Antoan Rolan-Bilekar, član šeste generacije čuvene francuske porodice. Degustirana su vina Brut Reserve, Blanc de Blanc, Cuvée Sous Bois, Vintage 2013, Rosé, Cuvee Nicolas Francois, 1998 Double Magnum. kao i Cuvee Nicolas Francois Billecart 2008.
Večera je počela u bliskoistočnom stilu, sa humusom od paradajza, ružine vode i harise, potom baba ganuš umakom sa dodatkom pinjola, anakiš hlebom i zatarom sa susamom. Vrhunska orada poslužila je za osvežavajući ceviche u pratnji marakuje i batata, a tema mariniranja umesto termičke obrade nastavljena je džig koftama, tradicionalnim turskim specijalitetom od svežeg mesa. Posluženi su i Jakobove kapice uz spanać i šampanjac kao i brancin na jermenski način, a crveno meso došlo je do izražaja u goveđem kebabu od angus govedine. Tu su bile i odabrane poslastice od maka, višanja, sira, tamne čokolade, pistaća, smokava.
Sva jela uparena su sa izvrsnim šampanjcima kuće Billercart-Salmon, koja je, u zajedničkom naporu sa dva nadahnuta šefa, napravila gastro i vinsko veče za dugo pamćenje.