10.01.2016.
PREMIJERE, VERTIKALE I HORIZONTALE
Beogradski salon vina, dvanaesti put
Beogradski salon vina, dvanaesti put
Beogradski salon vina, jedna od definitivno najvažnijih godišnjih vinskih manifestacija u Srbiji, po 12. put održan je 11. i 12. decembra u hotelu Hyatt Regency. Ovog puta, čuveni Salon zacementirao je svoju reputaciju nakon prethodnih par godina kada smo svedočili osetno manjem broju izlagača i posetilaca. Ove godine pak, čini se da je vinopija bilo više nego ikada pre, pa je u popodnevnim časovima oba dana oko vinarskih štandova bilo veoma tesno. Kako je i najavljeno, pojavila se prilično jaka selekcija izlagača, njih oko osamdeset, od čega je otprilike trećina bila iz Srbije, a ostatak iz regiona i vinskih zemalja Evrope, sa akcentom na Italiju. Kao i lane, deo centralne dvorane sa izlagačima bio je rezervisan za deo sa delikatesima, što čini se, ipak nije najsrećnije rešenje za ovakav format događaja, pošto se oko stolova povremeno stvarala jeziva gužva i grabež ne baš prijatan za gledati.
Posebno bogat je bio prateći program, odnosno serija radionica i masterklasova sa premijerama novih vina, specijalnim degustacijama retkih boca, vertikalama i horizontalama, kao i onih posvećenih vinu i hrani. Kakvo je interesovanje vladalo za radionice najbolje govori činjenica da su mesta na gotovo svim bukirana u roku od jednog dana posle objave programa. Tako je slovenački vinar Marjan Simčič predstavio svoju nesvakidašnju i visoko ocenjivanu liniju vina Opoka; vinarija Zvonko Bogdan iznela je pred goste svoja nova premijum vina; iz vinarije Janko predstavljena je Misija, šardone koji je do sada nepravedno bio u drugom planu u portfoliu ovog podruma; Gaga Ivanović vodio je vertikalu svojih crvenih vina; jele su se čokolade, lososi, stekovi, mirisalo se, srkalo i zapisivalo...
Posetioci su bili u prilici da probaju nekoliko vina koja će tek izaći na tržište, kao i da se vrate starim favoritima. Temet je izašao sa svojim izvanrednim penušavcima, Kovačević je izneo amfore i selekcije, bilo je mladih vina iz nove berbe, točili su se prokupci, grašci, kadarke i velika vina Italije i Francuske, Plantaže su posetiocima ponudile svoju zlatnu berbu iz linje Stari podrum i tako redom i tako dalje... Bravo za Salon i organizatora, agenciju InVino! Jedino i ove godine ostaje nejasno kako je moguće da posle dvanaest godina na najprestižnijoj vinskoj manifestaciji nema adekvatnih spitona za odlivanje vina?
Hrono& Limited
Posebno zanimljiva radionica bila je ona koju su za tridesetak posetilaca priredile devojke iz vinarije Aleksić. Na njoj su njihova premijum vina uparena sa hranom, ali onom pripremljenom po principima hrono kuhinje. „Takav način ishrane je u trendu, osim u kućama, sve ga više ima i u restoranima, ali o tome se još uvek ne zna dovoljno, pogotovo malo njih razmišlja o hrono jelima kao dobrom paru za vino. Sa idejom da pokrenemo jedan novi trend na tu temu i istražimo šta od te hrane zaista ide uz naša vina, kreirale smo radionicu uz pomoć šefa Darka Živkoskog i Mirjane Mimice Radojević, koja je autoritet za hrono kuhinju.“ – objasnila je Dragana Janjić iz vinarije Aleksić. Tako je uz gibanicu od heljdinih kora sa mileramom i limetom poslužen šardone Bonaca Limited, dok je file sa staroplaninskim dimljenim sirom sa tartufima ispratio vranac Amanet, a odležala i sočna rozbratna bila je uparena sa kaberneom Kardaš Limited, uz koji je na kraju stigao i mus od crne čokolade sa crnim tartufima. Na zadovoljstvo prisutnih, radionica je pokazala da hrono ishrana može itekako da bude gurmanska, ali i da ovakvi specijaliteti imaju savršene parove u vinima iz vinarije najboljih vinarki u Vranju.