Početna»Novosti»Premijera Aberdara, jednog sasvim drugačijeg šardonea
23.05.2025.pišu: Ana Rusanov Vračević i Nenad Kostić

Premijera Aberdara, jednog sasvim drugačijeg šardonea

U vinariji Aleksandrović predstavljeno je vino za koje kažu da je kruna njihovog dugogodišnjeg rada

novost premijera aberdara jednog sasvim drugačijeg šardonea vinski magazin vino fino
Vinarija Aleksandrović, jedna od prvih koje su pokrenule modernu proizvodnju u Srbiji, nedavno je, u godini u kojoj obeležava dvadeset i četvrtu berbu, predstavila vino za koje u ovoj kući kažu da je kruna njihovog dugogodišnjeg rada - Aberdar 2020, jedan sasvim poseban šardone. Nazvan po reči za glasnika, čoveka koji je donosio aber – vest o nekom važnom događaju, ovaj zreli šardone bio je u fokusu degustacije održane u sedištu vinarije, a predstavljena su i druga vina iz njihove bogate palete.

Kako su rekli vinar Boža Aleksandrović i enolog Vlada Nikolić, Aberdar je nastao srećnom slučajnošću – a rezultat je macerirano vino koje se može, naveli su, piti i sad i za 15 godina, i kao takvo predstavlja izlazak ove šumadijske kuće u sasvim novi svet šardonea. Nakon duže maceracije, i izuzetno dugog odležavanja u drvetu - čak 3.5 godine - vino je dobilo snažnu strukturu – ovo vrlo aromatično, uljasto vino je šardone kakav do sada nije pravljen u ovoj kući i sa dobrim razlogom nalazi se u vrhu njihove ponude, zajedno sa premijum kaberne sovinjonom Vožd.

Kratko predstavljanje vinarije i prikazivanje zanimljivog filma o njoj bili su uvod u dugotrajnu degustaciju tokom koje su vina prestavljena i iz senzornog i iz tehničkog ugla. Degustacija je počela penušavcima – celim spektrom vina koja u ovoj kući, po paraleli sa šampanjcima, zovu šumadincima, od šardonea Trijumf Sparkling do Trijumfa Rose i uvek odličnog vina Trijumf Noir, ovog puta iz berbe 2019, i uz prisećanja prisutnih na već legendarnu berbu 2009, i degustaciju „šumadijskog sušija“ od pršute, kajmaka i čvaraka.

Sovinjon blan Trijumf Gold je vino duge i slavne istorije, po rečima Bože Aleksandrovića zvezda vodilja ove kuće. Trijumf se pre devedeset godina proizvodio u Kraljevskoj vinariji pod Oplencem, a recept za kupažu trijumfa porodici Aleksandrović poslao je lično nekadašnji kraljev podrumar Živan Tadić. Još od 1992. Trijumf ima isti sortni sastav – sovinjon blan, pino blan i rizling. Elegantan spoj herbalnih i tropskih nota, postignut berbom sovinjon blana u različitim intervalima i fazama zrelosti, odlično se spojio sa mladim, nežnim kozjim sirom.


Boža Aleksandrović i Vlada Nikolić priredili su događaj za pamćenje

Usledila je trijada šardonea, koja se završila premijernom degustacijom Aberdara 2020, vina koje je napravljeno u seriji od svega 2.700 boca. Pored Aberdara, probali smo i još dva šardonea, lagani, pitki Harizma 2024, i zreliji Trijumf Terroir, a tri šardonea imala su pratnju u vidu tri patea – od čvaraka, zeca i pileće džigerice.

Drugi deo degustacije bio je rezervisan za crvena vina: počelo se sa prokupcem, vinom koje su u ovoj kući prvi put napravili u berbi 2017. i od tada se, kako kažu vinari, trude da dobijaju lagano, voćno vino, elegantno i harmonično, ne previše puno – u stilu pino noara. Potom – Rodoslov, izvrsna kupaža kabernea, merloa i kaberne frana, u dve berbe, 2020. i 2022. koja je još uvek mlada i neukroćenih tanina, i čeka na trenutak za flaširanje i prodaju. Za kraj, naravno, Vožd, pandan Aberdaru u ponudi Aleksandrovića, moćan kaberne sovinjon u pratnji moćnog jela, rolovane teletine sa sosom od pečuraka.



Predstavljanje sasvim novog vina u portfoliju Aleksandrovića bila je ujedno prilika da se pokažu i nove etikete – čistije i modernije, donele su pravo osveženje posle 23 godine. Dizajn je svedeniji i elegantan, a vizuelni identitet ostao je sasvim prepoznatljiv.

VINO DELI SUDBINU GODINE

Vinarija Aleksandrović danas ima mnogo čime da se pohvali – tu je 89 hektara pod vinogradima u rodu, podrum za 78 bačvi od 4.000 litara koje su srećom pune i, kako kaže Boža Aleksandrović, pomažu da se prebrode godine u kojima prirodne nepogode desetkuju vinograde, arhivskom salom, lepim restoranom....Pored aktuelnih smeštajnih kapaciteta, počela je i izgradnja butik vinskog hotela koji će imati 24 sobe, welnesa centar, vinski bar, restoran i konferencijsku salu.

Boža Aleksandrović u pogonu vinarije

- Došli smo do 89 hektara vinograda i danas se hvalimo time, ali u startu je izgledalo kao nemoguća misija. Vino deli sudbinu godine, ako je dobra godina i ako ste sve uradili kako treba imaćete vrhunska vina, ako je godina loša imaćete loše vino, to se i nama dešavalo, ali takvo vino mi ne izbacujemo na tržište. Bitan nam je kontinuitet kvaliteta i to nam je omogućilo da sve ove godine opstanemo. Vinarija izvozi oko 25 odsto proizvodnje, od Azije preko zapadne Evrope, u 21 zemlju – rekao je pored ostalog Boža Aleksandrović predstavljajući gostima jednu od najpoznatijih vinarija u Srbiji.