U okviru festivala Belgrade Wine Week koje traje do 29. septembra održava se i šesto po redu izdanje manifestacije
Španska vina u srcu grada, a centralni događaj i ove godine je bio
Salon španskog vina i hrane održan 24. septembra u hotelu Belgrade Hyatt Regency.
Preko dvadeset izlagača u saradnji sa lokalnim uvoznicima predstavilo je više od 50 vina iz renomiranih španskih vinskih regiona, od onih tradicionalnih sa vekovnom vinskom tradicijom, do avangardnih regiona i zvezda u usponu, među kojima su se našla i izvrsna autorska vina koja se ne deklarišu po geografskom poreklu. Pravi užitak za nepce posetilaca upotpunila je i ponuda delikatesa: iberijske i serano pršute, čuvenih španskih sireva, morskih plodova i maslina.
Degustacija iberijske pršute (jamon iberico)Edukativni program Salona španskog vina otvorila je radionica namenjena mladim kuvarima, a jedna od radionica bila je usmerena na rasprostranjenu i tradicionalnu ulogu vina - mirnih, penušavih i fortifikovanih - u pripremanju koktela. Program je zatvoren prezentacijom vina vinarije Vicente Gandia i sorte bobal, koje je najrasprostranjenija u pokrajini Valensija, odakle i potiče pomenuta vinska kuća. Radionicu je, putem video konferencije, vodio jedan od najboljih somelijera Španije, Maksi Bao.