Početna»Novosti»Predstavljeni nova vina i nove berbe kuće Bikicki
15.11.2023.

Predstavljeni nova vina i nove berbe kuće Bikicki

Dvanaest etiketa na degustaciji u vinoteci Wine & Pleasure

novost predstavljeni nova vina i nove berbe kuće bikicki vinski magazin vino fino
Đorđe Bikicki i Nenad Siriški

Vinski eksperti, ljubitelji vina i novinari u vinoteci Wine & Pleasure imali su priliku da probaju nove berbe i vina iz vinarije Bikicki koja će se ove jeseni ili sledećeg proleća naći na tržištu, a među njima i novu etiketu Veca 2022.

U ovoj po mnogo čemu nekonvencionalnoj vinariji desile su se i značajne promene ove godine - preselili su podrum u Velike Radince i samostalno nastavili vinski posao, uz Oskara Maurera, ali od sad samo kao savetnika.

- Sada imamo naš prostor, u toku je adaptacija degustacione sale i od proleća moći ćemo da se vidimo i u našem prostoru. Ovo je i značajna godina za nas jer smo prvi put samostalno obavili berbu. Stručni tim sada čine braća Nenad i Đorđe Siriški koji su učili od Oskara Maurera. Za mene lično to je velika stvar, sami smo odlučili kada je trenutak za berbu i šta da radimo sa grožđem. Nadamo se da će vina iz berbe 2023, Sfera i Sfera Noar biti prva sa organskim sertifikatom - rekao je Đorđe Bikicki, vlasnik vinarije.

Čak 12 vina našlo se na degustaciji sada već potpuno zaokružene ponude ove vinarije. Za početak, vino koje će na police tek na proleće, iako i sada pitak Victor 2022, penušavac napravljen pet-nat metodom. Sovinjon blan za ovo vino dolazi iz 11 godina starog vinograda, a na talogu je odležao godinu i po dana. Za sledeću godinu najavljen je i novi čep, koji će dati novi kvalitet ovom vinu.

Iz istog vinograda i berbe, ali drugačijeg izraza dolazi vino Sfera 2022, napravljeno bez maceracije, odležalo u betonskoj sferi, pitko, blago, ali karakterno vino. Neće se plasirati na domaće tržište.

Sledeće vino koje smo probali, Moma 2022, prepoznatljivo po specifičnoj flaši i etiketi i najekskluzivnije vino vinarije, flaširano je pre mesec dana i u decembru će se pojaviti na tržištu. Ovo vino od crvenog traminca dobijeno je maceracijom od jednog i po dana i odležalo u keramičkim sudovima od 400 litara.

Treći sovinjon iz iste berbe i istog vinograda S/O 2022, od prva dva vina razlikuje se po vremenu berbe. Grožđe za njega je brano u dva navrata, krajem avgusta i u septembru, nakon čega su usledili petodnevna maceracija i spontana fermentacija na prirodnim kvascima i odležavanje u hrastovim buradima. U ovom oranž vinu koje sada izlazi na tržište, prema rečima Đorđa Bikickog, postignut je balans između produžene maceracije i elegancije koju nosi sovinjon blan.Cu 2021 prvi put je napravljen od dve berbe i dva nivoa maceracije i u njemu je pino griđo, koji inače zadaje najviše muke vinariji Bikicki, konačno zablistao, s obzirom na to da su oranž vina od ove sorte vrlo specifična. Prisutni su ocenili da se radi o kompleksnom vinu, koje je potrebno dekantirati.

Nakon crvenog traminca u duboko kompleksnom oranž vinu Uncensored 2021, najprepoznatljivijoj etiketi ove vinarije, usledila su crvena vina Sfera Noir 2022 iz kasne berbe, bez maceracije, a zatim i zreo i skladan pino noar Pinotte 2019.

Vinarija Bikicki predstavila je i novu etiketu Veca 2022, od crne tamjanike, elegantno, aromatično suvo vino. Proizvedene količine mahom su već određene za izvoz, a preostale količine moći će da se nabave preko e-shopa.

Iako malo potcenjena sorta, Crna tamjanika 2020 u vinariji Bikicki je dobro vino, pre svega zahvaljujući zasadu koji se nalazi na idealnom mestu za ovu sortu. Grožđe dolazi iz starog vinograda, dok je tamjanika za Vecu iz mladog zasada.

I za kraj, merlo Lily 2021 i jedan uzorak iz bačve, još neflaširana desertna Makana 2018, zaokružili su bogat portfolio ove vinarije, specifične po svakom segmentu poslovanja i, prema rečima njenog vlasnika, sa misijom da iz grožđa izvuku ono najbolje, uz apsolutno uvažavanje teroara.