Početna»Novosti»Posle sarme - rekonstrukcija rinflajša!
10.02.2025.

Posle sarme - rekonstrukcija rinflajša!

Mokrin House će u maju biti domaćin takmičenja posvećenog jednom od najpoznatijih jela u Vojvodini

novost posle sarme - rekonstrukcija rinflajša vinski magazin vino fino
Posle vrtoglavog uspeha prvog Sarma Challenge-a održanog prošlog meseca u Mokrinu, u maju 2025. na istom mestu, u Mokrin House-u odigraće se Rinflajš Challenge!

Online prijave su počele u subotu, a prvu rekonstrukciju rinflajša predstavio je šef restorana The Square u hotelu Square Nine, David Šimunić, postavivši vrlo visoke standarde za ovo nadmetanje. Njegov precizan i zanimljiv rad može se pogledati na instagram stranici takmičenja, koja je takoće i ”zborno mesto” za prijavu takmičara.

Žiri koji će doneti odluku o najboljem rinflajšu radiće u proširenom sastavu - ekipi se pridružuju Nataša Šešić, zaljubljenica u gastronomiju, poznati regionalni šef Tom Gretić, te pobednik prvog Sarma Challenge-a Vladimir Kučera i Jasmina Šupeljak, spisateljica i blogerka.

Novine u odnosu na prvi Sarma Challenge su i dve panel diskusije pod nazivom Srpska kuhinja između tradicije i inovacije i Od kafane do Mišlenove zvezde, na kojima će govoriti ozbiljni poznavaoci domaće i svetske gastro scene.

Deo rekonstruisanog rinflajša u izvedbi Davida Šimunića

Prvi deo takmičenja će se, kao i kod Sarma Challenge-a, odvijati na instagramu, gde će učesnici moći da prikažu svoja jela

- Nekad podrazumevano i jednostavno, danas izazov – rinflajš je jelo koje odoleva vremenu, ali i pruža neograničen prostor za reinterpretaciju. Od bečkih kuhinja do salaša sa ovih prostora, rinflajš je ostao simbol domaće kuhinje. Sada je vreme da ga razložimo, osmislimo iznova i kreiramo verziju dostojnu modernog kulinarstva. Stoga pozivamo sve šefove, food blogere i ostale koji se tako osećaju, kako iz Srbije, tako i iz regiona da se prijave i učestvuju na ovom gastro izazovu – navode organizatori.

Rinflajš je jedno od najpoznatijih jela u Vojvodini, a ime u prevodu sa nemačkog (Rindfleisch) prosto znači – govedina. Osnova jela je meso dugo kuvano u supi sa različitim povrćem (krompir, šargarepa, koren celera...), i potom posluženo zajedno sa tim istim povrćem i aromatičnim dodacima kao što su ren i sosovi.