Početna»Novosti»Porodica Antinori kupila je vinariju Stag’s Leap!
11.05.2023.

Porodica Antinori kupila je vinariju Stag’s Leap!

Vinari iz Toskane postali su puni vlasnici jedne od najpoznatijih kuća iz doline Napa

novost porodica antinori kupila je vinariju stags leap vinski magazin vino fino
Italijanska vinska kuća Marchesi Antinori dogovorila je kupovinu legendarne kalifornijske vinarije Stag’s Leap, što je jedan od najvećih poslovnih poteza porodice Antinori poslednjih decenija. Kuća Antinori, koja se bavi vinarstvom već 26 generacija, kupovinom vinarije u dolini Napa znatno je ojačala svoj portfolio, postavši, kako ocenjuju mediji, najmoćnija pojedinačna porodica u vinskom biznisu.

Kako navodi Decanter, kuća Marchesi Antinori zainteresovala se za dolinu Napa u Kaliforniji još 1985. godine, nakon što je ovu vinsku regiju posetio Pjero Antinori i uvideo njen ogroman potencijal. Između Antinorija i osnivača vinarije Stag’s Leap, Vorena Vinijarskog, rodilo se veliko prijateljstvo, koje je dovelo do toga da kuća Antinori 2007. bude u poziciji da kupi 15% vinarije. Lavovski deo vlasništva prešao je u ruke kompanije Ste. Michelle Wine Estates.

Tokom 16 godina, partnerstvo ove dve kuće je cvetalo. Sve do danas, ime Stag’s Leap ni u jednom trenutku nije izgubilo na prestižu koje je steklo 1976. godine kada je njihov kaberne sovinjom iz 1973, na čuvenom ocenjivanju Judgement of Paris, bio među vinima koja su proglašena za kvalitetnija od vina legendarnih francuskih kuća Château Mouton-Rothschild i Château Haut-Brion. Za Stag’s Leap se, zapravo, ponekad govori da je u pitanju vinarija kalifornijskog „prvog roda“.

Cena ove velike transakcije nije objavljena. Pjero Antinori, koji je danas počasni predsednik kuće Marchesi Antinori, rekao je:

- U životnom veku čoveka ima malo takvih prilika kao što je mogućnost da se kupi ovako važna i istorijska vinarija. Želim da se zahvalim kući Ste. Michelle Wine Estates na ovoj jedinstvenoj prilici. Moja porodica i ja ponosimo se time što ćemo moći da ispunimo obećanje koje smo dali mom prijatelju Vorenu Vinijarskom pre 16 godina – da ćemo očuvati njegovo nasleđe i vrednosti tako prestižnog imanja kao što je Stag’s Leap Wine Cellars.

Kuća Antinori iz Toskane utemeljena je 1385. godine, kada je Đovani di Pjero Antinori stupio u Vinarsku gildu Firence. Danas je jedna od najuglednijih italijanskih i evropskih vinarija, sa godišnjom proizvodnjom od oko 6 miliona boca.

U predstojećem, 48. broju magazina Vino & Fino moći ćete da pročitate razgovor koji smo vodili sa Nikolom Markicijem Lencijem, izdankom ove slavne vinarske loze.