06.02.2024.Piše: Ana Rusanov Vračević
Podrum Vukoje među najboljima na svetu
Jedino vino sa Balkana u izboru 100 vina za 2023. godinu čuvenog magazina dolazi iz poznate hercegovačke vinarije, pod etiketom Velika selekcija 2018
Radovan Vukoje sa vinom koje je osvojilo redakciju Dekantera
Velika selekcija 2018 Podruma Vukoje, bela kupaža šardonea, žilavke i malvasije (kako u vinariji Vukoje nazivaju ovu sortu), uvrštena je u izbor 100 vina za 2023. godinu po izboru magazina Decanter. U Vinskoj galeriji Vukoje smeštenoj na Dorćolu, Radovan Vukoje, posvećeni vinar, predstavio je ovo vino na kom je radio od 2006. godine, kada je po povratku iz Italije, gde je završio specijalizaciju, odlučio da pravi stilski drugačija bela vina. Ovo puno, zrelo i moćno belo vino dolazi sa toplog hercegovačkog podneblja gde je mnogo lakše napraviti crvena vina, i jedino je sa Balkana koje se našlo na Dekanterovoj listi.
Veliku selekciju 2018 odlikuju mineralnost i voćnost, izražene su začinske arome, a u njoj se oseća i blizina mora. Dve godine šardone je odležavao u pretežno novim buradima, dok je žilavka odležavala u već korišćenim buradima.
- Naši vinogradi se nalaze pet kilometara od mora, a okruženi su planinama visokim 2.000 metara. Taj sudar klima, uz naše sunce i reku Trebišnjicu koja daje život, pogoduju VCR 10 klonu šardonea kog odlikuju mali grozdovi što ovoj selekciji daje poseban pečat i specifične kiseline. Žilavka je sorta više slana nego slatka, raste na 270 metara nadmorske visine na isušenom koritu reke Trebišnjice, što znači da je tlo mahom sastavljeno od kamenih oblutaka. Sa 12.3 odsto alkohola, žilavka daje balans, punoću i svežinu. Ovo je kompleksno vino kome malvasia daje cvetnu aromu, šardone punoću i strukturu, a žilavka mineralnost i svežinu. Malvasia je pre tri godine uključena u kupažu i to je bio iskorak za već postojeću kupažu šardonea i žilavke - objašnjava Radovan Vukoje kako je nastala Velika selekcija.
Belo vino ovakvog stilskog profila zahteva pre svega veliki rad u vinogradu i selektovanje grozdova tri do četiri puta. Maceracija je trajala oko 50 sati, a vino je odležalo u hrastu, na talogu, dve godine. Usledilo je duže odležavanje u boci, što je, objašnjava Vukoje, ključno za ovaj stil vina, kako bi se sjedinile sve tri sorte.
Inače, sorta malvasia, kako naglašava Radovan Vukoje, iako se od istarske razlikuje u jednom slovu, potpuno je drugačija od nje, spada u grupu aromatskih sorti i kupažama daje dodatnu svežinu.
Velika selekcija je snažno, strukturno, sočno vino koje u ustima podseća na crvena. U čaši je kremasto, znalački uklopljeno, a opet sveže i aromatično, vino u kom je svaka sorta ispoljila svoje najbolje osobine. Nalazi se na vinskim kartama prestižnih restorana u regionu kao pravi predstavnik hercegovačkog teroara.