Početna»Novosti»Podrum Pevac: put neutabanim vinskim stazama
29.05.2024.Promo

Podrum Pevac: put neutabanim vinskim stazama

Mlada vinarija u Cvetojevcu kod Kragujevca ima velike ambicije

novost podrum pevac put neutabanim vinskim stazama vinski magazin vino fino
Podrum Pevac nastao je pre 16 godina kao destilerija na čijem čelu se nalaze životni i poslovni partneri Aleksandar i Ivana Stanković. Danas u svom portfoliju imaju čak 20 ukusa rakija i orijentisani su na izvoz. Ono što sa uzbuđenjem očekuju ove godine jeste izlazak na tržište vinjaka XO, starog 10 godina i napravljenog od sorte rkaciteli. Posebna flaša, posebno dizajnirana etiketa, specijalni čep i luksuzno pakovanje predstavljaju krunu destilerskog rada Podruma Pevac. Ipak, Aleksandar i Ivana ovde se nisu zaustavili, naprotiv, mnogo radije žele da pričaju o svojim vinima koja su počeli da proizvode 2017. godine. Iako mlada vinarija, već imaju dve etikete koje ih razlikuju od drugih – sortno vino od kaberne frana i penušavac od prokupca

U selu Cvetojevac u blizini Kragujevca, skriven među seoskim kućercima, nalazi se Podrum Pevac, destilerija i vinarija, gde od skora prave i svoje kraft pivo. Posetioce dočekuje ulazni hol u kome dominiraju bačve, zidovi od cigle i jedan zeleni fića, kao i vitrina sa vinima, nagradama i po nekom porodičnom relikvijom, poput majstorskog pisma za Ivaninog dedu pintera. Drvenim stepenicama stiže se u degustacionu salu, stilski potpuno drugačije uređenu i modernu, čija je jedna strana u staklenom zidu, dok se nasuprot njoj nalazi moćni, masivni šank.

Došavši iz ugostiteljskih voda, Aleksandar Stanković pretvorio je svoj hobi, pravljenje rakije, u biznis koji je ubrzo postao uspešan.

- Imali smo sreću da nas vrlo brzo prepoznaju u svetu i da već kao mlada destilerija počnemo da izvozimo naše proizvode. Prisutni smo i na domaćem tržištu, ali 70 odsto proizvodnje izvozimo na tržišta od Severne Amerike do Australije. Ove godine nadamo se da ćemo otvoriti tržište Južne Amerike. Moja želja je da u narednom periodu krenemo da izvozimo u Afriku, tržište koje je u ekspanziji i gde možda postoji interesovanje i za vina i za rakije - kaže Aleksandar.

Aleksandar Stanković u pogonu Podruma Pevac

Objašnjavajući uspeh na stranim tržištima, Stankovići kažu da su potrebni uporan rad, dobar proizvod, umerene cene ali i malo sreće. Od ove godine, rakije širom sveta putuju u novim bocama i sa redizajniranim etiketama, a Ivana i Aleksandar posebno su uzbuđeni oko izlaska na tržište i njihovog prvog vinjaka XO koji je napravljen od sorte rkaciteli.

- Dosta truda smo uložili, destilat je star 10 godina, a godinu dana smo razvijali ovaj proizvod. Radili smo na unikatnoj etiketi, čep koji se radi ručno dolazi iz Italije, sada čekamo da nam završe ručno rađene kutije - sa ponosom objašnjava Ivana.

Stankovići imaju i šest hektara vinograda u Lomnici pokraj Rekovca, položaju pogodnom za vinovu lozu na kome gaje šardone, a zatim i kaberne fran koji se pokazao kao njihovo najbolje grožđe. Kaberne fran su koristili za dve etikete rozea, ali je kvalitet grožđa takav da može da iznese posebnu etiketu, smatraju u Podrumu Pevac. Upravo to ih je ohrabrilo da posle šest godina naprave sortni kaberne fran. To je bio odgovor na potrebe tržišta za laganijim voćnim, letnjim vinom. Podrum Pevac je u svom portfoliju već imao dva moćna crvena vina - Prokupac i Zagrljaj, kupažu kabernea sovinjona, merloa i kaberne frana.

Vinograd se nalazi na visini od nešto više od 300 metara, ima dobru ekspoziciju, noći su hladnije i vetrovite, a preko dana je izložen suncu što daje odlične rezultate.



- Zagrljaj je snažno vino sa jakim taninima, 24 meseca odležalo u bariku i sa 15 odsto alkohola, dok je naš Prokupac 12 meseci odležao u bariku. Kaberne fran smo napravili jer je pretprošla berba dala odlično grožđe, a prošle godine smo još malo unapredili tehnologiju, skratili maceraciju i zadržali voćnost. Vino će kraće odležavati u drvetu čime smo se stilski potpuno odmakli od naših jakih vina. Publika je spremnija da pije laganija crvena vina. Do pre godinu dana to im je bilo „vodenasto“ vino, a sada se polako okreću drugačijim stilovima - objašnjava Aleksandar i dodaje da se uz stari vinograd u njihovom posedu nalaze još dva hektara mladog vinograda sa autohtonim sortama - tamjanikom i prokupcem.

Pored kaberne frana, u Podrumu Pevac prošle godine imali su još jedan novitet - penušavac od prokupca. Ove godine neće biti novih etiketa, sav kaberne fran odlazi u posebnu etiketu, dok će roze praviti od prokupca. Tu su još Gušt vina od šardonea, jedan običan i jedan odležao u bariku, morava, penušavac, Zagrljaj i prokupac. Imaju odličnu saradnju sa kooperantima od kojih nabavljaju grožđe, a u podrumu vina kreira enolog Dejan Debeljaković.


- Kada je reč o planovima, tera me neki inat da posadim malvaziju i dokažem da i ovde može da raste. Potrošači vole tamjaniku, ceo Balkan je okrenut autohtonim sortama poput malvazije, žilavke, grašca, prokupca, vranca. To je naša budućnost i način da se razlikujemo od drugih. Vina izvozimo ali smo više okrenuti ka regionu, imamo male zasade i skupu proizvodnju i ne možemo da se takmičimo sa svetskim igračima. Potreban je kvalitet i kvantitet u kontinuitetu, potrebna je automatizacija, a sve je to skupo kada imate male zasade. Za to su potrebni nacionalni projekti. Imamo podršku kroz subvencije i to je dobro. Nastupi na sajmovima i marketing su takođe bitni, ali moramo da proizvodimo više da bismo izašli na svetsko tržište. Naša rakija nema konkurenciju u svetu, ali mora da se promoviše. Tako je i sa vinom. Wine Vision sajam je fantastičan događaj, za dve godine smo postigli da ljudi iz sveta saznaju za naša vina. Koristi su višestruke, imamo puno sastanaka, upoznajemo mnogo ljudi, novinara, kupaca – zaključuje Aleksandar Stanković.

Upečatljive etikete

Vina iz podruma Pevac imaju netipične etikete po kojima su danas prepoznatljivi. Sve ih je osmislila Ivana, verujući da je kreativnost ključna za upečatljiv vizuelni identitet.

- Ljudi lepo reaguju, jer su neobične, svako vino ima naziv što im daje moć prepoznavanja. Stilski ne podsećaju na vinske etikete – kaže Ivana Stanković.

VINA PODRUMA PEVAC


Pevac Tamjanika 2022

Za sve ljubitelje mirišljavih vina! Očarava raskošnim parfemskim notama ružine vodice. Pitko i lagano vino, lepršavo i sveže. Svaki gutljaj poziva na sledeći. Ukus traje dugo, a na nepcima se smenjuju floralne i citrusne note. Idealno za aperitiv, večernje druženje uz lagano meze, ili prolećno popodne.

Pevac Morava 2022

Karakterno, zlatnožuto vino od domaće, autentične sorte. Miriše na zrele kruške, koru limuna i pegave jabuke. Umereno puno, meko i zaokruženo vino, idealno da isprati bele paste, kremaste sireve ili plemenitu rečnu ribu.

Gušt chardonnay 2023

Šardone za vinopije izgrađenog ukusa, mlad i intenzivan, sa dopadljivim voćnim mirisom koji donosi banane, krušku, dinju… Gutljaj odaje voćnu sočnost i punoću protkanu izvrsnom citrusnom svežinom, a u postojanom ukusu smenjuju se tropske note, zreli limun i zrelo koštuničavo voće. Idealan par za morsku ribu ili lagana, svetla mesa.

Gušt chardonnay barrique 2021

Kompleksnog i snažnog mirisa u kome se smenjuje zrelo voće sa puterastim notama i zavodljvim, zadimljenim tonovima plemenitog hrasta. Čvrsto, očuvane svežine i duge završnice. Savršeno za mladu prasetinu, punjeni patlidžan, rižoto sa vrganjima…

Roze prokupac 2023

Nežno obojeni roze, iskričav i svež, sa lepršavim mirisima maline, trešnje i jagodičastog voća. Sočan i mekan, pun zrelog voća i izuzetno pitak. Pravo letnje vino!

Pevac prokupac 2021

Ponosni predstavnik šumadijske škole prokupca, rubin crvene boje i tipičnog mirisa zrelih šljiva i tamnih višanja, uz upečatljivu začinsku notu koja priziva sveže mleveni biber. Odležavanje u drvetu donelo mu je note kafe i kakaoa. Umereno puno, čvrstih tanina, savršeno uz balkanski roštilj, sarmu ili jagnjeće kotlete.

Cabernet franc 2022

Mladoliko, purpurno crveno vino, sa mirisom zrelog šumskog voća. Umereno puno, elegantno, sa prepoznatljivim ugrizom tanina na nepcima i voćno-začinskim ukusom. Traži pačetinu, teleće pečenje ili punomasne sireve kao pratnju.

Zagrljaj 2019

Zrelo vino sa slasnim, džemastim karakterom i mirisom suvih šljiva, kupine i zrelog crvenog voća, upakovanog u oblandu zavodljivih nota hrasta: slatkih začina i dima. Meko i zaobljeno, za uparivanje uz crvena mesa.