Početna»Novosti»Počela je Nedelja italijanske kuhinje u svetu
13.11.2023.

Počela je Nedelja italijanske kuhinje u svetu

Manifestacija koja se održava po osmi put svečano je najavljena u ambasadi Republike Italije u Beogradu. Ove godine, fokus je na vinu

novost počela je nedelja italijanske kuhinje u svetu vinski magazin vino fino
Dve velike vinske manifestacije Vinitaly i Wine Vision ujediniće italijanske i regionalne vinare, uvoznike i distributere na beogradskom vinskom događaju u sklopu manifestacije Nedelja italijanske kuhinje u svetu

Nedelja italijanske kuhinje, manifestacija koja se osmi put za redom održava širom sveta, u ponedeljak je svečano najavljena i u Srbiji, u ambasadi Republike Italije u Beogradu. Od 13. do 19. novembra ambasade i predstavnici italijanskih ekonomskih institucija, agencija, privrednici, kompanije, diplomate i kulturna predstavništva ujediniće snage i u okviru veoma bogatog programa pokazati i predstaviti ono što ceo svet razume – italijansku kuhinju. Ove godine, motiv je još jači jer je država Italija kandidovala svoju nacionalnu kuhinju kao svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO. I dok čekaju ovu važnu odluku, predstavnici Italije se trude da na svakom koraku šire italijanski stil života van granica Italije.

Kako je najavio Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, na Nedelji italijanske kuhinje od ove godine predstavljaće se specifičnosti italijanskih regiona, a prva je pokrajina Veneto, čiji predsednik ovih dana boravi u Srbiji.Italija je zemlja poznata po vinima, druga zemlja iz koje Srbija uvozi najviše vina, a Veneto je i domaćin najvećeg vinskog sajma Vinitaly koji se održava u Veroni, glavnom gradu Veneta. Ove godine dve velike vinske manifestacije Vinitaly i Wine Vision ujediniće italijanske i regionalne vinare, uvoznike, distributere na beogradskom vinskom događaju. Više od 50 vinarija iz Italije na oko 1.000 kvadratnih metara sajamskog prostora predstaviće se srpskoj, ali i inostranoj publici. Zadatak italijanskih vinara, kako ističu, jeste da pokažu da pored kvantiteta neguju i kvalitet i da poboljšaju percepciju italijanskih vina u Srbiji i potrošačima predstave kvalitetne etikete. U tom cilju biće organizovana četiri masteklasa na sajmu Wine Vision posvećeni vinima iz pokrajina Veneto, Pijemont-Lombardija, Friuli Venecija Đulija i regiji centralne i južne Italije.

Nedelja italijanske kuhinje uvek promoviše i solidarnost, pa će niz događaja biti organizovan u saradnji sa UNHCR-om, Bankom hrane iz Vojvodine i organizacijom Save the Children. To su samo neki od glavnih događaja koji će pratiti ovu nedelju, a osim njih građani će moći da probaju specijalne menije u 12 italijanskih restorana u Beogradu, kupuju italijanske proizvode po promotivnim cenama, a organizovane su i brojne obuke, seminari i kulturni događaji. Slogan ovogodišnje manifestacije je Za trpezom sa italijanskom kuhinjom: blagostanje sa ukusom.