Početna»Novosti»Oluja je gotovo uništila vinograde na Bukovu
09.05.2024.

Oluja je gotovo uništila vinograde na Bukovu

Najbolji vinogradarski položaj u Istočnoj Srbiji pogodilo je nezapamćeno nevreme, koje je aktiviralo i klizišta i bujične tokove

novost oluja je gotovo uništila vinograde na bukovu vinski magazin vino fino
U nekim vinogradima na Bukovu šteta je stopostotna
Snažna oluja praćena gradom, koja je 8. maja u večernjim časovima pogodila delove Istočne Srbije, uništila je više od dve trećine vinograda na Bukovskom brdu u Negotinskoj krajini i dovela u pitanje celu berbu na ovom jedinstvenom položaju. Uz grad, vinograde i vinarije pogodili su i klizišta i bujice. Iako će tek za dva do tri dana biti moguće napraviti adekvatnu procenu štete u vinogradima na Bukovskom brdu, već sada je jasno da je u nekim vinogradima šteta stopostotna.

Na nivou celog Bukovskog brda grad je uništio 70 i više procenata vinograda, svedoči vinar Vladimir Frunzalerović iz vinarije Frunza Aglaja.- Na brdu Bukovu ukupno je oštećeno više od 70 procenata vinograda. Vinogradi manastira Bukovo i vinarija Frunza Aglaja, Traško i Matalj su prepolovljeni, pa čak i u većoj meri oštećeni. Grad je padao duže od 45 minuta. Dejstvovale su i protivgradne rakete ali grada je količinski bilo toliko da se tu nije moglo ništa. Mi kao mladi vinari ne pamtimo da je 30 godina na Bukovu bilo takvog grada, a drugi kažu da ga tu nikada nije bilo u takvom intenzitetu - govori Vladimir Frunzalerović za Vino & Fino.

Velika šteta nastala je i u vinariji manastira Bukovo, gde je, kako je monah Platon rekao za portal Vino.rs, ušlo oko 400 kubika vode nakon pucanja bedema. Šteta je, navodi monah Platon, ogromna, ali vina nisu propala i pošteđen je proizvodni pogon.