U restoranu
The Twenty Two, smeštenom na desetom spratu hotela Metropol Palace, održan je prvi Mišlenov masterklas u Srbiji. Jedan od 22 preporučena Mišlenova restorana za Beograd ugostio je kuvare i šefove koji su za 2024. godinu dobili preporuku od čuvenog vodiča, a masterklas su vodili proslavljeni šefovi iz Italije
Kjara Pavan i Frančesko Bruto, čiji su restorani nosioci Mišlenovih zvezdica.
- Ovaj masterklas je više od običnog skupa, to je proslava kulinarskog umeća i svedočanstvo živahnosti srpske gastronomske scene. Uzbuđeni smo što smo okupili kuvare koji su dobili Mišlenovu preporuku u Beogradu - rekli su povodom masterklasa poznati šefovi.
Uvodni deo masterklasa održan je „na terenu“: svi domaći kuvari zajedno sa kolegama iz Italije posetili su Kalenić pijacu kako bi nabavili sezonsko voće i povrće, i druge lokalne sastojke potrebne za pripremu večere, a sve sa naglaskom na održivoj gastronomiji. Mišlenovi šefovi su im pokazali kako da biraju namirnice, a da poštuju
low waste filozofiju u kojoj nema bacanja hrane, i na koji način mogu da iskoriste svaki deo namirnice. Na pijaci su izabrali mušmule, prezrele kruške, suvu papriku, slaninu i od tih sastojaka napravili jelo dostojno Mišlena u kome su svi posle uživali.
Domaći kuvari bili su u prilici da mnogo toga nauče od kolega, da čuju i „cake“ o izradi menija, kao i koliko je preciznost važna u procesu kreiranja jelovnika.
Mišlenov vodič je u Beogradu prisutan već tri godine, a ovaj ekskluzivni masterklas prvi je od tri koji će se dešavati tokom 2024. godine, sa ciljem formiranja svojevrsne zajednice šefova u našoj zemlji, u saradnji sa
Turističkom organizacijom Srbije.