Početna»Novosti»Odbačeni – nova limitirana serija vinarije Deurić
14.04.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Odbačeni – nova limitirana serija vinarije Deurić

Kada smo se uputili u vinariju Deurić, krećući se ka predivnom zalasku sunca, nismo ni slutili da će jedna mala mračna tajna biti otkrivena

novost odbačeni nova limitirana serija vinarije deurić vinski magazin vino fino
U vinariji Deurić vole, i to već godinama, da se poigravaju sa grožđem, ruše pravila, eksperimentišu sa načinima proizvodnje, razbijaju konvencije na sve moguće načine i kao rezultat tih „vradžbina“, u podrumu drže – ogledna vina. Ona do sada nisu ugledala svetlost dana, pa je toplo aprilsko veče određeno za njihovo prvo upoznavanje sa publikom...

Sada je čitalac u značajnoj prednosti u odnosu na trenutak kada mala i odabrana ekipa vinskih znalaca i prijatelja vinarije biva pozvana da se spusti u vinski podrum koji se nalazi ispod zemlje gde ne dopire signal za mobilni telefon. Lepo postavljen sto, sveće, prigušeno svetlo, napisana imena za svakog gosta. I na sredini stola vina prekrivena crnom salvetom.

Na čelu stola Mirko Niškanović, domaćin i enolog, otkriva tajnu vinarije Deurić, ne krijući sopstveno uzbuđenje što će njegove ekstravagantne zamisli, po prvi put, ugledati svetlost dana. U pitanju je nova limitirana serija pod nazivom Odbačeni, rađena eksperimentalnim metodama u podrumu. Kad smo uvideli da se ovaj naziv odnosi samo na etikete, na sreću ne i na nas od sveta odsečene u podrumu, upoznali smo tri nadasve neobična vina, sve one zaista odbačene – Ružno pače (Blanc de Noir), 13. prase (morava barik) i Crnu ovcu (marselan). I toplo ih prigrlili, iako nam možda tek predstoji da ih potpuno razumemo.

- Odbačeni su tri vina u vrlo limitiranoj seriji rađena eksperimentalnim metodama u podrumu. Namera je bila da budu u ultra premijum segmentu, ali nakon odležavanja u boci shvatili smo da su vina koja smo kreirali suviše ekstravagantna i da zaslužuju posebnu kategorizaciju. Vina će moći da se probaju i kupe isključivo u vinariji jer će ih ovde dobro predstaviti, ljudi će znati šta piju i onda će to moći i da cene. Ova vina zahtevaju da znate šta pijete kako biste ih potpuno razumeli. Jer - ružno pače je u stvari labud, samo treba da znate da je labud, da ga ne upoređujete sa paćićima već sa labudovima. To je ideja iza celog imena - objasnio je na početku večere Mirko Niškanović, tvorac ovih vina kod kojih je sve nesvakidašnje, pa i njihovo predstavljanje.Prvo vino koje smo probali bilo je Ružno pače 2021 (blan de noar), ovog puta kao mirno vino.

- Blan de noar se obično pravi kao penušavo vino u Šampanji gde se od pino noara i pino menijea pravi beli šampanjac. U našem slučaju ovo je belo mirno vino od crnog grožđa. Pored toga, ovo je jedino belo vino u vinariji Deurić kod koga je urađena i malolaktička fermentacija, tako da je ono uljasto, masno i puterasto - ispričao je naš domaćin.

Vino, neobično i na mirisu i na nepcima, veoma lepo se uklopilo sa pateom od pastrmke i uopšte dobar je par sušiju i drugoj ribi.

Drugo vino pod imenom 13. prase 2018 je barikirana morava koja nas je zapravo oduševila. Dugo je čekala da izađe iz podruma, za nju je bilo potrebno strpljenje i dugo sazrevanje, a tako se ponaša i u čaši, pa će vam prvi i poslednji gutljaj biti različito iskustvo.

- Barikirana morava u početku ne daje ništa osim drveta, ali je posle pet-šest godina strpljivog čekanja u flaši dala note koje su potpuno drugačije od odlika sorte. Barik više ne preovladava i ovo je sada vino na nivou ozbiljnih barikiranih rizlinga. Baš specijalno vino od kog će se, kako vreme prolazi, dobijati sve više i više. Što više diše, ovo vino više i daje. Polako i strpljivo - tako smo ga pravili u podrumu, a tako zahteva i konzumaciju u čaši – objasnio je Mirko.

I zaista, u kombinaciji sa pačetinom uz blanširano žumance i dehidrirano belance i sos od pistaća, ovo je vino koje je i posle nekoliko godina u flaši živo, sveže i zapravo još ima potencijala da se razvija i što je duže u čaši to je pitkije i pitomije.

Treće vino, marselan Crna ovca 2018 je puno, teško, ozbiljno crveno vino, i naravno, kao i sva ove večeri, napravljeno posebnom metodom.

- Staru burad od crvenog vina smo ispravljali, otvarali, skidali dance i u njemu je fermentisao marselan koji smo ručno potapali. Iz barika smo ga presuli u novi barik i nakon toga flaširali bez filtracije, bez stabilizacije i bilo kakvih intervencija. Vino je rađeno spontanom fermentacijom, samo grožđe i drvo i odležavanje u flaši. Imali smo malu količinu marselana koji je bio stvarno drugačiji u odnosu na ostali i hteli smo nekako da ga odvojimo. Ovakvo vino je veoma teško ponoviti. Nismo mi uradili ništa, uradio je vinograd i grožđe samo od sebe – kaže Mirko i dodaje da mu je ideja za ovo vino došla u snu. Ovakvo jako vino posluženo je uz svinjski vrat i frizovanu bukovaču, a svakako mu par mora biti masnije meso, masnija riba ili stariji koziji sir.

Vina se proizvode u veoma malim količinama, u tiražima od svega 300 do 700 boca – i kako smo gore napisali, moguće ih je probati samo u vinariji. Razlog više da se češće zaputimo ka Maloj Remeti!