Početna»Novosti»OD ALBANE DO SANĐOVEZEA
23.12.2016.Aleksandar Grubeša

OD ALBANE DO SANĐOVEZEA

Vinarija Ca’ Lunga otvara vrata regije Emilija Romanja na domaćem tržištu

novost od albane do sanĐovezea vinski magazin vino fino
Još jedna nova vinarija iz ovde ne previše poznate italijanske regije Emilija Romanja ulazi polako na tržište Srbije. U pitanju je vinarija „Ca’ Lunga“ iz Imole, koja je ovih dana imala veoma uspešnu i odlično posećenu prezentaciju u novosadskom restoranu Dunavska terasa.

Ljubazni domaćini večeri na čelu sa trenutnim vlasnikom vinarije Paulom Kasetom i autentičnim somelijerom Mateom dovedenim iz Italije zaista su se svojski potrudili da ugode gostima i prikažu im bezmalo čitavu paletu ponude svojih podruma, od njihovih osnovnih pa se sve do najreprezentativnijih boca.



Dva bela vina koja su predstavljena bila su „Diadema“, kupaža zasnovana na 80% šardonea blendiranog sa 20% sovinjon blana i, po našoj skromnoj proceni daleko zanimljivije, „Solo Lei“ (samo za tebe) – vinifikovano od tamošnje autohtone sorte albana, koja je neobična po tome što u sebi sadrži blage tanine na kakve smo navikli isključivo u crvenim vinima. Inače, „Solo Lei“ je jedino vino iz Romanje koje može da nosi oznaku DOCG italijanske vinske klasifikacije, rezervisanu za kvalitetna vina sa zagarantovanim geografskim poreklom.

Što se tiče crvenih vina, vinarija „Ca’ Lunga“ se naročito orijentisala na oplemenjivanje čuvene autohtone sorte sanđoveze, ovde daleko poznatije kao sorte koja nas oduševljava u toskanskom kjantiju ili Brunelu di Montalćinu. Prvo od tih koje smo probali bilo je „Incantesimo“ iz 2015, elegantno vino sa prijatnim aromama šljive i ljubičice, u kojem je bazičnom sanđovezeu dodato i 12% kaberne sovinjona i koje je još uvek bilo primetno mlado. Drugo crveno vino, „Regale“ je definitivno bilo kruna večeri – sortni sanđoveze iz 2013. koji je 15 meseci odležao u bariku i već sada pleni aromama zrelog, džemastog, crvenog voća sa privlačnim začinskim primesama kafe i bibera, a ima još puno potencijala za dalje lepo sazrevanje i dodatno razvijanje u boci. Srednje pečeni biftek sa tartufima mu je bio prosto savršen par...

„Ca’ Lunga“ je relativno mala porodična vinarija nedaleko od Bolonje osnovana 1961. i današnji vlasnik predstavlja treću generaciju vinara, koji je brižljivo prikupljao iskusne savete svog oca i dede i profesionalnih enologa, te uspeo da u velikoj meri modernizuje vinariju. Vinogradi se nalaze na vulkanskom zemljištu koje vina obogaćuje mineralnim karakterom i, uprkos tome što trenutni kapaciteti nisu veći od 10.000 boca godišnje, „Ca’ Lunga“ svoja vina uveliko izvozi na tržišta Nemačke i Poljske, pa čak i Amerike i Kine. U svojoj ponudi danas imaju sedam etiketa, a pored onih koje smo probali tu su još i „Euforia“ od autohtone sorte trebjano, nebarikirani sanđoveze „Mistero“ i sortni kaberne „Imperius“. Dodatnu zanimljivost unosi i pomalo ekstravagantni dizajn, jer se njihova top vina, osim u klasičnim, mogu kupiti i u ekskluzivnijim bocama manjih serija koje su unikatno oslikane živopisnim ornamentima sa primesama pravog 12 karatnog zlata.