Početna»Novosti»Ne idemo u korak sa svetom - često smo ispred njega!
10.05.2025.Piše: Jelena Stojčić

Ne idemo u korak sa svetom - često smo ispred njega!

Pet pitanja za Kameliju i Krsta Radovića, povodom deset godina Mandarina Cake Shop-a, u kontinuitetu u samom vrhu poslastičarstva u Srbiji

novost ne idemo u korak sa svetom - često smo ispred njega vinski magazin vino fino
Ovog maja, cenjena beogradska poslastičarnica Mandarina Cake Shop slavi deseti rođendan! Tim povodom, zamolili smo njene osnivače, brata i sestru, Krsta i Kameliju Radović da nam odgovore na 5 pitanja, dok se mi sladimo njihovim kolačima.

Mandarina Cake Shop je u samom vrhu poslastičarstva u Srbiji i već godinama ne silazi sa trona. Krstovi kolači izgledaju poput malih remek dela, sada već potpuno prepoznatljive njegove estetike, a o ukusima u slučaju Mandarine zaista ne vredi raspravljati – svi su savršeni!

- Biti na vrhu je lepo, ali to nikada ne sme da postane cilj sam po sebi. To je obaveza, stalni izazov da budeš bolji nego juče. Poslastičarstvo kod nas je od zanata preraslo u umetnost. Danas publika zna šta traži, ima znanje i standarde – i to nas raduje jer tera ceo svet slatkiša da raste. I mi sa njim.

Šta ste poželeli sebi za prvih 10 godina?

Kamelija: Da se što pre penzionišemo. Šalim se, iako u svakoj šali ima i malo istine. Ali zapravo - želimo da naredni period bude stabilan, ispunjen stvaranjem, iskrenim zadovoljstvom i manje napet u svakodnevnim borbama. Da imamo više prostora za ideje, a manje za trku u petoj brzini. Da uživamo u plodovima truda, i mi i ljudi oko nas koji nas podržavaju, ali i da zadržimo glad za novim izazovima.

A šta biste rekli sebi, sad iz ove perspektive, pre 10 godina kada ste počinjali?

Krsto: Lako neće biti. Biće izazovno, biće naporno, biće i suza... ali biće vredno. Vredi proći sve to ako znaš zašto si krenuo. Naučićeš da strpljenje nije slabost, da se ne može sve odmah, i da su najlepši trenuci oni koje nisi planirao. I još nešto - ne moraš sve sam. Dobar tim je blago koje ne smeš da zaboraviš da neguješ. Svuda ćeš pomalo padati, ustajati, učiti – i to je u redu. Bićeš zahvalan za svaki korak, pa čak i one pogrešne.



Gde smo u odnosu na svet?

Krsto: Verovali ili ne – često ispred. Svaki put kad putujemo, vraćamo se sa još više samopouzdanja. Imamo izuzetno talentovane ljude, izgrađen senzibilitet i ogroman potencijal. Nama nedostaje možda samo više vere u sebe – jer kvalitet, znanje i posvećenost definitivno imamo. Srbija više nije “u koraku” sa svetom – mi često koračamo ispred.

Kog svetskog poslastičara cenite i zbog čega?

Kamelija i Krsto: Sedrik Grole. Njegov rad nas inspiriše već godinama – spoj umetnosti, perfekcionizma i suštine. Njegove poslastice izgledaju kao savršeni plodovi, ali iza njih stoji ozbiljan rad, duboko poštovanje prema namirnicama i zanatu. Volimo ga jer je spojio emociju, estetiku i vrhunski ukus. A poseban naklon jer je u moru najboljih u Parizu jedan od retkih ispred čije se poslastičarnice čeka red satima.

Šta novo možemo da očekujemo u Mandarini u godini jubileja?

Kamelija: Mnogo lepih iznenađenja! Tokom cele godine uvodićemo nove proizvode, a u maju slavimo sa darivanjima i popustima u našim radnjama. Uskoro lansiramo i novi sajt – moderan, funkcionalan i vizuelno baš po našem ukusu, mesto koje će bolje predstavljati ono što Mandarina jeste. Osvrnućemo se i na neke zaboravljene kombinacije ukusa, vratićemo ih u ponudu – redefinisane, osvežene i još bolje. Biće to spoj uspomena i novih početaka. Eksperimentisaćemo sa teksturama, formama i prezentacijom. Jubilej je za nas prilika da se zahvalimo svima koji nas prate, ali i da sebi damo zadatak – da ostanemo radoznali, hrabri i dosledni u onome što nas je izdvajalo do sada..