Početna»Novosti»Najbolja šefica na svetu dolazi iz Brazila
21.03.2024.

Najbolja šefica na svetu dolazi iz Brazila

Žanaina Tores iz restorana A Casa do Porco u Sao Paolu pobedila je u prestižnom izboru The World’s Best Female Chef 2024

novost najbolja šefica na svetu dolazi iz brazila vinski magazin vino fino
foto: Marcus Steinmeyer
U prvoj u nizu specijalnih nagrada objavljenih uoči proglašenja najboljeg restorana na svetu za 2024. godinu, cenjenog izbora The World's 50 Best Restaurants, za najbolju šeficu u 2024. godini izabrana je Žanaina Tores iz Sao Paola, kuvarica, somelijerka i aktivistkinja. Prošle godine ona je takođe ponela titulu najboljeg ženskog kuvara u okviru pomenutog izbora, samo za Latinsku Ameriku, a njen fine dining restoran u Brazilu dospeo je na 12. mesto liste najboljih na svetu. U kuvanju voli jednostavnost, usmerena je na lokalne sastojke od kojih pravi autorska jela koja na tanjiru, i bojama i teksturama, oslikavaju lepote Brazila.


Šarenilo Brazila na meniju restorana A Casa do Porco (foto: Mauro Holanda)

Toresova je vlasnica i šefica restorana visoke kuhinje A Casa do Porco, smeštenog u Sao Paulu, a u njenom vlasništvu je još ugostiteljskih objekata: jedan restoran, kiosk za hot dog, sendvičara i sladoledžinica. Osim u kuvanju i restoraterstvu, najbolja šefica sveta, prepoznala se i u aktivizmu i uključila u razne društveno odgovorne projekte, za pomoć deci, pre svega.

- Oduševljena sam što sam proglašena za najbolju ženu kuvara na svetu u 2024. godini, i što sam se pridružila neverovatnoj listi onih koji su nagrađivani pre mene. Nadam se da ću inspirisati sledeću generaciju ženskih kuvara i nastaviti da gradim nasleđe brazilske gastronomije zajedno sa svojom zajednicom. Za mene, ova nagrada predstavlja važnu platformu za povećanje vidljivosti obrazovanja kroz hranu i za hranu, što smatram neophodnim za pravedniju budućnost u mojoj zemlji i širom sveta - izjavila je Žanaina Tores, zvanično najbolji ženski šef za 2024. godinu.