Veličanstveni teroar Kalifornije i neka od najkarakternijih vina na svetu tema su večere koja će biti u petak, 4. oktobra održana u restoranu Fleur de Sel na obroncima Fruške gore. Izuzetno ambiciozna vinska večera nosi naziv
Taste of California Sun, i na njoj će, uz šampanjac dobrodošlice i selekciju sireva, biti uparena jela koja su koncipirana tako da selekciju kalifornijskih vina iz njenih najboljih vinskih regija prikaže u punom sjaju.
Prvi sled činiće škampi na rižotu od celera i bisque od jastoga. Uz ovo jelo teško je zamisliti bolje uparivanje od šardonea. Prvo vino biće
Racines Chardonnay 2021, iz vinarije u kojoj su se spojila najbolja iskustva Burgundije i Šampanje, i izvanredan teroar i prohladnu klimu apelacije Sta. Rita Hils. Iz male vinarije
Kistler, koja u Sonomi pravi šardonee burgundijskog stila, dolazi vino
Chardonnay 2021, koje sasvim odgovara načinu na koji je Parker opisao vina pod etiketom Kistler: “Kada bi vinariju Kistler magično premestili u Burgundiju, brzo bi stekla reputaciju jednaku onoj koju imaju ondašnji
grand cru vinari”.
Uz
sockeye divljeg lososa sa Aljaske i šumadijski vrganj, u restoranu Fleur de Sel odlučili su da upare
Freestone-Occidental Pinot Noir 2019, kome su Wine Advocate i Wine Spectator dodelili istu, astronomski visoku ocenu – 95 poena, uz ocenu kritičara Wine Spectatora da ovo vino, sočnih nota zrelih trešanja i borovnica, treba piti upravo sada. U ovom sledu goste očekuje i jedno vinsko iznenađenje iz Oregona.
Prestižni Robb Report proglasio je
Duckhorn Three Palms Vineyard Merlot 2020 za najbolji merlo iz Nape u pregledu devet najboljih merloa na planeti koji se mogu kupiti u 2024. Na večeri u Fleur de Sel ovaj merlo u naponu snage biće idealno uparen uz juneće obraze u crvenom vinu.
Pačji pithivier, raskošni specijalitet od lisnatog testa, pratiće dva moćna kaberne sovinjona. Vinar Rendi Dan od početka osamdesetih godina prošlog veka na obroncima planine Hauel pravi izuzetna vina od kaberne sovinjona. Jedno od njih, napravljeno isključivo od grožđa sa položaja na planini Hauel, jeste
Dunn Vineyards Howell Mountains 1999, vino iz veoma dobre berbe iz koje, kako ocenjuju vinogradari iz Nape, dolaze vina koncentrisanih sortnih aroma i postojanih kiselina.
Uz ovaj sled degustiraće se i
Philip Togni „Estate“ Spring Mountain Cabernet Sauvignon 2018, jedno od sjajnih vina malene kuće za koju je Robert Parker rekao da je pouzdan izvor vina spremnih za odležavanje od 20-30 godina.
Večera počinje u 18:30 sati, a šampanjac dobrodošlice biće poslužen od 18:00 sati. Cena večere je 400 evra, a broj mesta je ograničen.