U septembru prošle godine, domaća gastro scena postala je bogatija za
Muskat, fini
a la carte restoran koji vodi
Saša Filić, stari znanac iz Madere u kojoj je proveo čitavu deceniju.
Prekaljeni ugostitelj prošle godine ostvario je san i otvorio svoj restoran. Već na početku slutili smo da Muskat ima potencijala, iako je restoran tokom prvih par meseci radio tiho i nenametljivo. Kako kažu, dok sve nisu postavili onako kako su želeli.
Od Nove godine, Muskat je dobio i pojačanje u kuhinji, novog šefa
Ljubišu Pljevaljčića, jednog od vlasnika nekadašnjeg restorana Oxalis koji je nažalost, veoma kratko radio u Beogradu. Pljevaljčić je nakon zatvaranja Oxalisa kuvarsku karijeru nastavio u Skandinaviji, ali se prošle godine vratio u Srbiju, da ponovo kuva u nekom od prestoničkih restorana.
Muskat ima relativno kratak, ali jasno definisan i fokusiran meni sa jelima u kojima je osnovna namirnica glavna zvezda. Prepoznaćete modernu kuhinju, ali i srpsku tradiciju, uz dodatak Mediterana, Italije i klasične francuske škole.
Šef Ljubiša PljevaljčićRestoran Muskat posetili smo na samom kraju praznične sezone, siti mesa i teške hrane, i veoma smo se obradovali jer su nas Saša i Ljubiša dočekali širokim degustacionim menijem u kome je povrće igralo glavnu ulogu. I igralo je veoma dobro!
Na svakom od tanjira, Ljubiša je izvukao maksimum iz namirnice – šargarepa je bila puna ukusa i slasti, celer kremast i aromatičan, a praziluk divno zapečen, slatkast, na bogatoj kremi i sosu, sa krckavim semenkama pečene heljde. Ništa manje nije bio briljantan ni tanjir sa cveklom, a posebno smo oduševljeni filetom smuđa, koji je došao na kuvanom povrću i u bistroj supici od ljubičastog kupusa i citrusa. Atmosfera u Muskatu je topla i ušuškana, a servis tačan i kvalitetan.
Iz naziva restorana jasno je da je Muskat zamišljen i kao vinski restoran, za sada sa pedesetak različitih etiketa, najviše iz Srbije, uz par vina iz Italije i regiona, mada u ponudi ima i odlične destilate i
signature koktele.