Početna»Novosti»Moderni Vasa
27.06.2024.

Moderni Vasa

Imamo gosta: Mirjana Kresojević, pastry šef hotela Hilton u Beogradu

novost moderni vasa vinski magazin vino fino

Za pastry šeficu prestoničkog hotela Hilton, Mirjanu Kresojević. dobra poslastica je ona čiji ukus ostaje dugo na nepcima, poput kombinacije čokolade, oraha i narandže, baš kao što je to ovaj kolač čiji je recept podelila sa nama.

KORA

  • 7 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha

Umutiti jaja sa šećerom i polako dodavati orahe. Smesu lagano sipati u pripremljen pleh, podmazan i sa papirom za pečenje. Koru peći na 180 stepeni oko 15 minuta.

KREM 1

  • 500 ml sveže ceđene narandže
  • 70 g šećera
  • 50 g gustina

Prokuvati 400 ml soka od narandže sa šećerom, pa u to laganim mešanjem dodati gustin koji ste prethodno sjedinili sa ostatkom soka. Kuvati još nekoliko minuta, pa izliti u odgovarajuću posudu (u zavisnosti koji kalup ćete koristiti).

KREM 2

  • 100 ml mleka
  • 150 g oraha
  • 120 g prah šećera
  • 1 kora i sok od narandže
  • 100 g putera
  • 4 žumanca
  • 70 g šećera
  • 70 g crne čokolade

Prokuvati mleko i šećer u prahu, zatim dodati orahe, kuvati par minuta, skloniti sa vatre i dodati koru i sok od pomorandže, puter i čokoladu. Sjediniti sve i ostaviti da se lagano prohladi. Na pari umutiti žumanca sa šećerom i lagano sjediniti sa ostatkom krema.

KREM 3

  • 10 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 100 ml pavlake
  • 50 ml mleka
  • 400 g crne čokolade (možete koristiti čokoladu sa 70% kakao putera)
  • 600 ml slatke pavlake

Prokuvati pavlaku i mleko i u laganom mlazu dodati dobro umućena žumanca i šećer. Procediti i sipati u otopljenu čokoladu, dobro sjediniti i ostaviti da se prohladi. Umutiti slatku pavlaku i lagano spojiti sa kremom od čokolade.

IDEALAN PAR

TAYLOR’S 10 YEAR OLD TAWNY PORT



Izvanredan primerak klasičnog tawny porta, elegantan i pun mirisa slatkog duvana, šljive u čokoladi, Griote pralina i orasnica. Odlikuju ga fina taninska suvoća i izvanredna svežina sa začinskom i orašastom završnicom, čime će se savršeno uklopiti uz Vasinu tortu.