Veliki uspeh za vino
Atila Chardonnay 2023 Ateljea vina Šapat, trofej za najbolje belo vino Balkana na
upravo okončanom ocenjivanju Balkans International Wine Competition, nije nas previše iznenadio – ali nas je svakako obradovao, kao i sve poklonike rada i ove fruškogorske kuće i njenog enologa
Mladena Dragojlovića. Tvorac nekih od naših najuspešnijih vina, reagujući na lepu vest iz Nause u Grčkoj, kaže za Vino & Fino da je oduševljen nagradom, kao i da je očekivao da će rad tima iz Šapata doneti vrhunske rezultate:
- Ne želim da krijem zadovoljstvo zbog ove nagrade! Stvarno sam verovao u ovo vino, znam šta smo i kako radili. Taj teroar Slankamenačkog brda je fantastičan, i znao sam da ćemo dobiti neku nagradu, ne na ovom ocenjivanju već generalno. To je vino sa karakterom, dobro i pametno krojeno. Čestitam celom mom timu iz Ateljea vina Šapat - govori glavni enolog Ateljea vina Šapat.

Poznati enolog kaže da su nagrade kao što je ova izuzetno bitne za nastup na međunarodnom tržištu, jer omogućavaju da vina budu konkurentna onima iz daleko većih i poznatijih vinskih regija:
- Nagrade zaista znače. Ako govorimo o promociji naših vina na razvijenim tržištima koja troše puno vina, i gde mnogo bolju reputaciju imaju zemlje kao što su Francuska i Italija, nama ta priznanja znače da možemo da se borimo sa njihovim vinima. Ako nemamo i nagrade i kvalitet, mi nemamo kud. Ovako, ako osvajamo nagrade na raznim relevantnim ocenjivanjima, to je dobar argument da pričamo da smo jednako dobri ili bolji od vina iz nekih drugih regija.Šardone Atila je, kaže Dragojlović, međunarodno vino sa lokalnim karakterom, što je, kako smatra, vrlo važno za internacionalne kupce:
- Najviše podseća na Burgundiju. To je klasično vino Starog sveta, mineralno, ekstraktivno, čak i fenolno. Međutim, on ima nešto specifično za taj teroar, tu mineralnost i fenolnost. To je zbog lesa na kome je naš vinograd. Zemljište je veoma specifično i daje mu nešto drugačije od svega drugog – govori Dragojlović.