10.03.2025.
Mali, a veliki gastro kutak Zemuna: Koordinata Street
Hrana se ovde priprema isključivo starim tehnikama, a jelovnici sastavljaju prema godišnjim dobima

Redovni čitaoci magazina Outstanding Serbia već su se navikli da u svakom broju mogu da se sretnu sa preporukama za mesta koja na najbolji način dočaravaju gastronomsku kulturu naše zemlje. Jedan od restorana koji su predstavljeni u okviru rubrike Check In u novom, 14. broju magazina Outstanding Serbia by Vino & Fino nalazi se u samom srcu Zemuna, na Zemunskoj pijaci. U neformalnom okruženju omiljene zelene pijace Zemunaca nalazi se pravi gastronomski biser.
Tako mali, a tako veliki gastronomski kutak Zemuna – Koordinata Street je lokal u kome se jede prava hrana i u kojoj će vas šef lično uslužiti, mesto koje pretenduje da postane samoodrživo - sjajan restorančić sa dušom koji vode Stefan i Sara Živković.
Sa radom su počeli u novembru 2020. i na sceni napravili mini revoluciju dokazavši da fina jela itekako mogu da se posluže i među pijačnim tezgama i na fino postavljenim stolovima.
Koordinata spaja finu kuhinju i street food, prati sezonu, i stalno uvodi novine u ponudu. Hrana se ovde priprema isključivo starim tehnikama, a jelovnici sastavljaju prema godišnjim dobima, odnosno prema namirnicama koje su prirodno spremne za konzumaciju i u tom trenutku dostižu svoju zrelost.
Koordinata ima i svoje imanje u sklopu kog su vrt sa različitim začinskim i lekovitim biljem, voćnjak i bašta koju uzgaja šef kuhinje poštujući principe organske proizvodnje. Jelovnici su mali, a rezervacije obavezne baš zbog kompleksne pripreme, planiranja i održive gastronomije koja je Koordinati izuzetno važna. Kuvari ovde prave i sopstvene sirovine kao što su sirće, puter, ajvar, ribanac, a sve što trenutno ne uzgajaju ili ne proizvode sami, imaju lokalne saradnike sa kojima dele iste vrednosti i saradnja se ogleda kroz druga gazdinstva, mlekare, farme, lovce i mesare, vinare.
I za kraj, nikako ne propustite ovde da probate Zvezdu Koordinate, prvo jelo ikada spremljeno u lokalu a koje je i dalje na meniju, dostupno od sredine jeseni do proleća, ili dok traju zalihe njihovog ribanca. Reč je o podvarku sa dimljenom svinjskom butkicom, posluženom uz mlečni krem čije se sirovine uzimaju direktno iz mlekare, dok se pri servisu razvlači i sveže peče mekano domaće testo nalik tortilji. Prste da poližete!