Početna»Novosti»Maksimilijan Ridl: Čaša je alat za uživanje u vinu
09.07.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Maksimilijan Ridl: Čaša je alat za uživanje u vinu

Pet pitanja za izvršnog direktora kompanije Riedel

novost maksimilijan ridl Čaša je alat za uživanje u vinu vinski magazin vino fino
Kompanija Riedel, svetski lider u proizvodnji vrhunskih čaša za vino, održala je krajem maja radionicu u Beogradu pod nazivom Riedel Wine Glass Experience pokazavši koliko uživanje u različitim sortama vina zavisi od izbora adekvatne vinske čaše. Radionicu je održao lično Georg J. Ridl iz desete generacije ove legendarne austrijske kuće na čijem je čelu danas Maksimilijan Ridl. On je pripadnik jedanaeste generacije porodice koja je svetu tokom 300 godina rada podarila sasvim nove načine za uživanje u vinu.

U razgovoru za Vino & Fino, Maksimilijan Ridl kaže da je istorija njegove porodice neraskidivo vezana za umetnost pravljenja vrhunskih čaša:

- Volimo da kažemo da staklo teče našim venama. Koreni su nam u Češkoj Republici, nekadašnoj Bohemiji, u kojoj smo otpočeli sa radom 1756. godine. Uticaj Italije došao je preko italijanskih duvača stakla koji su radili u našim fabrikama u Bohemiji, kao i u austrijskim fabrikama nakon Drugog svetskog rata - kaže Maksimilijan Ridl za Vino & Fino.

U kom trenutku istorije su čaše postale funkcionalan alat za uzdizanje aroma i ukusa vina?

To se dogodilo poznih pedesetih godina, kada je moj deda, Klaus J. Ridl, otkrio da oblik čaše ima snažan uticaj na percepciju arome i samim tim na uživanje u vinu. Klaus Ridl izumeo je čašu za vino u obliku jajeta. Do tada, čaše za vino bile su uvučenog oblika ili potpuno ravne.

Koji su aktuelni trendovi u pravljenju čaša, i šta biste vi voleli da vidite kao uzlazni trend?

Ne vodimo se trendovima. Mi razvijamo alate za uživanje u vinu. Naš jedini i ekskluzivni cilj je da ponudimo funkcionalne čaše za vino. Jedan od trendova na svetskom tržištu je tendencija ka tankom staklu, i u to se uklapamo našim serijama Riedel Superleggero 2023 i Riedel Veloce 2022.

Kako bi ljubitelj vina trebalo da uđe u svet dobrih vinskih čaša, i koje čaše prvo da kupi?

To zavisi isključivo od vaših ličnih afiniteta prema vinu.Klima planete Zemlje ubrzano se menja, a sa njom i vina, što donosi i promene u očekivanjima vinske publike. Na koji način se industrija čaša prilagođava ovim promenama?

Na višim temperaturama grožđe ima više šećera, što povećava sadržaj alkohola u vinu. Odgovor na ovo leži u većoj čaši. Ovo smo već uzeli u obzir kada smo 2018. lansirali liniju Performance. To je prva serija Riedel čaša koja je napravljena sa laganim optičkim uticajem. Detaljno istraživanje kompanije Riedel, usmereno ka unapređenju organoleptičkog iskustva, pokazalo je da povećanje unutrašnje površine čaše pozitivno utiče na percepciju arome i ukusa vina. Ovo je postignuto putem jedinstvenog optičkog efekta, koji ne samo da pruža čaši lep vizuelni aspekt već i povećava njenu unutrašnju površinu, što omogućava vinu da se otvori u svim svojim aromama i suptilnim nijansama.

Koji su dalji planovi kompanije Riedel? Da li dizajnirate neku novu, uzbudljivu liniju?

Dizajn je u kući Riedel manje u fokusu nego funkcionalnost. Dekanteri mi omogućavaju veću kreativnost u dizajnu. U tom pogledu, imam na umu neke nove i zanimljivo dizajnirane predmete.