Početna»Novosti»Kada umesto šefova kuhinju vode bake…
06.02.2024.foto: Enoteca Maria

Kada umesto šefova kuhinju vode bake…

Koncept restorana Enoteca Maria u Njujorku nastao je iz želje vlasnika, Italijana, da ponovo oživi uspomene nakon što je izgubio majku i baku

novost kada umesto šefova kuhinju vode bake vinski magazin vino fino
Mnogi uspešni šefovi će vam reći da su počeli da kuvaju zbog baka ili uz njihovu pomoć, i zaista su retki oni koji zasluge za uspeh u kulinarstvu ne duguju svojim bakama ili majkama. To znaju i u restoranu Enoteca Maria u Njujorku u kojem umesto profesionalnih šefova, kuhinju vode bake iz svih delova sveta koje se rotiraju na svom radnu mestu.

Koncept restorana nastao je iz želje vlasnika, Italijana, da ponovo oživi uspomene nakon što je izgubio majku i baku. Još 2007. godine otvorio je restoran i nazvao ga po svojoj majci Mariji. Danas, nakon skoro dve decenije od otvaranja ovog nesvakidašnjeg restorana i dalje je ista priča – bake su šefice, a gosti i više nego zadovoljni.

Zanimljivo je i da restoran radi samo tri dana u nedelji i da ima specifično radno vreme, do 19.30 sati, jer, kako kaže vlasnik, bake moraju da spavaju na vreme i da se bezbedno vrate kući.

Na početku, kuvale su samo bake iz Italije, a sada su šefice bake iz svih kultura sveta. Jelovnik je uglavnom eklektičan, a šta će se kog dana jesti u ovom restoranu, zavisi odakle je ekipa baka u kuhinji. Ipak, jedno im je zajedničko - hrana koja budi uspomene i ljubav kao tajni sastojak svakog jela.

Živele bake šefice!