11.03.2025.
Kaberne sovinjon dobro trpi klimatske promene
Rezultati istraživanja odgovora kaberne sovinjona i sovinjon blana na manjak vode i veću količinu ugljendioksida imaju bitne implikacije po budućnost dve slavne sorte

Najpopularnija crna sorta vinove loze na planeti, kaberne sovinjon, vrlo je prilagodljiva klimatskim promenama, pokazalo je novo istraživanje naučnika sa Državnog univerziteta u San Dijegu i Univerziteta Kalifornije. Istraživanje je ponudilo nove i važne uvide u to kako dve izuzetno značajne sorte – kaberne sovinjon i šardone - reaguju na stres usled većih koncentracija ugljendioksida i manjka vode.
Studija je ispitala odgovor dve sorte na kontrolisane uslove sa ambijentalnim (410ppm) i povišenim (720) nivoom CO2, u kombinaciji sa adekvatnom količinom vode i sa postepenim uvođenjem deficita vode. Kako navodi Wine Business, ključni fiziološki odgovori — poput razmene gasova u listovima, indeksa efikasnosti korišćenja vode (iWUE) i gubitka vode kroz isparavanje i životne procese biljaka – izmereni su kako bi se ustanovilo kako ove dve sorte reaguju na sve topliju životnu sredinu.
Kako se pokazalo, kaberne sovinjon je otporniji na promenjene uslove, sa višim indeksom efikasnosti korišenjja vode i stabilnije fotosintetske performanse u poređenju sa šardoneom. Ukratko, bordovska legenda je, kako se čini, u boljoj poziciji da izdrži budućnost sa manje vode i sa više ugljendioksida u vazduhu.
Sposobnost kaberne sovinjona da efikasnije koristi voduu uslovima suše ukazuje na to da bi mogao biti sigurniji izbor za buduće zasade u toplijim, sušnijim klimatskim uslovima. S druge strane, povećana osetljivost šardonea postavlja pitanja o njegovoj dugoročnoj održivosti u tradicionalnim uzgojnim područjima kao što su Kalifornija i Burgundija, bez značajnih intervencija u navodnjavanju.
Nalazi takođe dotiču osetljivu ravnotežu između stresa vinove loze i kvaliteta grožđa. Dok je umereni deficit vode poznat po tome da povećava koncentraciju i složenost grožđa, prekomerni stres može smanjiti prinos i izmeniti hemiju bobica na nepoželjan način. Ako kaberne sovinjon dobro uspeva u uslovima visokog CO2 i deficita vode, vina od njega mogla bi da u budućnosti zadrže balans, a za šardone će možda biti potrebne nove vinogradarske tehnike ili alternativne lokacije za zasade, kako bi se očuvala njegova prepoznatljiva, sveža elegancija.