U najnovijem Mišlenovom vodiču za Hrvatsku za 2023. godinu koji je upravo objavljen, restoran porodice Korak na Plešivici, nedaleko od Zagreba, dobio je zvezdicu i tako postao jedanaesti hrvatski restoran sa ovim priznanjem. Restoran šefa Bernarda Koraka osim crvene dobio je i zelenu zvezdicu koja se dodeljuje za održivost.
Restoran Korak nalazi se u sklopu porodične vinarije i predstavlja iskorak na gastro sceni Plešivice, koja je tokom poslednje decenije postala jedna od najzanimljivijih vinskih regija u Hrvatskoj.
Šef
Bernard Korak radio je u
Hiši Franko i
Osteriji Francescani, a restoran u porodičnoj vinariji preuzeo je 2019. godine. U njegovom fokusu se nalaze lokalne namirnice, teroarska kuhinja, tradicija plešivičkog kraja, a sve spakovano u modernu gastronomsku viziju.
Gosti Koraka mogu uživati u dva menija, od pet i osam sledova, u prelepom ambijentu vinarije Korak. Ovde je, ističu hrvatski mediji, reč o porodičnom biznisu i nastavku tradicije. Bernardov otac i majka Velimir i Mirjana bili su pioniri gastronomskog razvoja današnje Plešivice. Bernardova sestra Vera vodi salu, a brat Josip vinariju.
Dobra vest za hrvatsku gastronomiju je i to da su ugostitelji zadržali visoke standarde i uspeli da sačuvaju već dobijene zvezdice.
HRVATSKI RESTORANI SA PO JEDNOM MIŠLENOVOM ZVEZDICOM
- Pelegrini, Šibenik
- Restaurant 360, Dubrovnik
- Monte, Rovinj
- Agli Amici, Rovinj
- Noel, zagreb
- Draga di Lovrana, Lovran
- Boškinac, Novalja, Pag
- LD, Korčula
- Nebo by Deni Srdoč, Rijeka
- Alfred Keller, Mali Lošinj
- Korak, Plešivica