Početna»Novosti»Izašao je prolećni broj magazina Vino & Fino
16.05.2024.

Izašao je prolećni broj magazina Vino & Fino

Degustacija tamjanika, velika tema o vinskim ocenjivanjima, priča o restoranima u okviru vinarija i još mnogo toga čeka vas u novom, 51. broju

novost izašao je prolećni broj magazina vino fino vinski magazin vino fino
Proleće, sunce, toplo vreme i pune gradske bašte za sve vinoljupce znače početak sezone uživanja u laganim, svežim i lepršavim vinima. A u Srbiji, to znači i uživanje u tamjanici za koju kažu da bi se pod tim nazivom uspešno prodavala i sama voda, koliko je omiljena. Upravo to nas je podstaklo da na jedno mesto skupimo sve mlade tamjanike i po neki muskat iz Srbije koji mogu da se nađu na tržištu, koje smo otvarali, probali i ocenjivali. Kao rezultat donosimo pregled najboljih tamjanika i muskata, sa opisima i ocenama, i znamo da će degustacija u ovom broju Vino & Fino zanimati podjednako i vinare i ugostitelje i naravno publiku.

Već uveliko je počela i sezona međunarodnih i regionalnih vinskih ocenjivanja. Uzorci putuju sa kraja na kraj sveta, a srpska vina upisuju značajne uspehe i visoke ocene na raznim takmičenjima o čemu pišemo u našoj rubrici Vinski žurnal. A to nas je i podstaklo da u temi broja objasnimo sisteme po kojima se ocenjuju vina na vinskim takmičenjima i tako osvetlimo proces rada sudija i ocenjivanja vina. Naši sagovornici su renomirane međunarodne sudije - Kerolajn Gilbi MW, Robert Gorjak, Ivana Simjanovska, Galina Niforu i Tomislav Ivanović. Oni iz prve ruke govore kako izgledaju takmičenja na kojima ocenjuju i kako se na njima kotiraju vina sa Balkana, kao i razliku između regionalnih i svetskih suđenja.

I još jednu neobičnu vinsku priču o velikom prijateljstvu koje je na najlepši način spojilo vino i muziku donosi nam Ivica Matošević, istarski vinar koji je liniju etiketa posvetio muzičaru Vladi Divljanu sa kojim je bio i blizak prijatelj.

U gastro delu, pisali smo o ekspanziji restorana u vinarijama Srbije koji postaju sve bolji. Vinari velike napore ulažu da svoja vina predstave na najbolji mogući način, u lepom ambijentu i sa hranom koja zalazi u segment fine dininga, nudeći zaista ekskluzivan ugođaj gostima. Proleće i leto pravo su vreme da pobegnete u vinograd i tamo nađete pravo vinsko-gastronomsko uživanje, a mi ćemo vam pokazati gde.

Tu su priče i o začinima i njihovoj velikoj ulozi u razvoju ljudske civilizacije, zatim i o vasabiju, za koji se ispostavio da je toliko redak i skupocen da je pitanje da li smo ikada i probali ovaj originalni japanski kupus. I za kraj, priča o Marku Pjeru Vajtu, kapricioznom britanskom šefu koji se odrekao Mišlenovih zvezdica, povukao u britansko selo, prezire London i više ne ide u moderne restorane.

Naravno, još mnogo zanimljivih vesti, intervjua i reportaža vas čeka u novom broju magazina Vino & Fino koji možete naći u svim boljim restoranima, vinotekama i barovima širom Srbije. Uživajte!