Početna»Novosti»Imamo gosta: Anđela Risimić, Salon 5a
28.08.2024.

Imamo gosta: Anđela Risimić, Salon 5a

Mlada i talentovana šefica predstavlja recept za punjene masline sa aktuelnog menija uglednog restorana u Zemunu

novost imamo gosta anđela risimić salon 5a vinski magazin vino fino
Talentovana mlada šefica i vlasnica Salona 5a u Zemunu, Anđela Risimić, na beogradsku gastro scenu se pre malo više od šest meseci praktično ušunjala, i to direktno iz kuhinje slavnog Masima Boture gde je donedavno radila. Sitnim koracima gazi ka vrhu, a vetar u leđa daje joj i priznanje za Najbolji mladi talenat za 2024. godinu koje joj je dodelio renomirani međunarodni vodič Gault & Millau.

Sa čitaocima magazina Vino & Fino podelila je recept za punjene masline sa aktuelnog menija Salona 5a.

OLEA

Namirnice za tridesetak maslina:

250 gr zelenih maslina
20 gr mortadele
150 gr svinjskog mlevenog mesa
10 gr slanine
30 gr crnog luka
20 gr šargarepe
10 gr celera (štap)
30 ml crvenog vina
15 gr parmezana
so
biber
50 gr brašna
2 do 3 jaja
prezle (panko)
ulje

Za majonez:

1 jaje
7 gr senfa
5 gr limunovog soka
15-20 gr aćeta
180 gr ulja
so

Priprema

Iseći slaninu na male kockice i propržiti dok se ne otopi, zatim u to dodati sitno iseckani luk, šargarepu i kockice celera. Kada se sve lepo uprži i dobije žućkastu boju, dodati meso, posoliti i pobiberiti, mešati dok meso ne krene da hvata boju i onda zaliti crvenim vinom. Kada vino ispari, skloniti sa vatre da se ohladi. Nakon toga sitno iseći mortadelu, izrendati parmezan, pomešati celu masu, i izblendati ručnim mikserom. Ragu sa mortadelom i parmezanom staviti u dresir džak. Zaseći jednu ivicu masline po dužini i napuniti je filom. Masline uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju ih dobro zamotati u prezle. Ubaciti ih u duboko ulje da se lepo ispohuju i paziti da ne zagore.

Majonez sa aćeto balzamikom

U posudu staviti jaje, senf, aćeto balzamiko i malo limunovog soka. Mutiti ručnim mikserom dodavajući ulje sve dok se ne stvori kompaktna emulzija. Poslužiti uz masline.

SAVRŠEN PAR

Uz ukusne i hrskave masline lako ćemo za uparivanje - sa dobrim suvim penušavcem nema greške! Dobro ohladite bocu sada tako popularnog penušavog pino blana Eclater 2018 iz vinarije Zvonko Bogdan i uživajte u dubokim mirisima i ukusima ovog suvog i vibrantnog vina. Njegova čvrsta svežina i naglašena voćnost izvanredno će se uklopiti uz ovako pripremljene masline.