Početna»Novosti»Grašci stižu na najlepši novosadski vidikovac
14.05.2024.

Grašci stižu na najlepši novosadski vidikovac

Treći Festival grašca održaće se 25. maja na platou ispred umetničkih ateljea Petrovaradinske tvrđave, uz učešće više od trideset vinarija iz Srbije i gostujućih zemalja

novost grašci stižu na najlepši novosadski vidikovac vinski magazin vino fino
Nakon dve godine, Festival grašca vraća se na Petrovaradinsku tvrđavu! 25. maja, na prostoru ispred umetničkih ateljea, a sa koga se, kao na dlanu, vidi Fruška gora, planina na kojoj ova sorta upravo doživljava svoje blistave dane u našoj zemlji, okupiće se vinari, vinoljupci, novinari i svi ljubitelji vina od grašaca. Festival grašca organizuju Udruženje vinara i vinogradara Srem - Fruška gora i magazin Vino & Fino uz podršku Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i kompanije Telekom Srbija.

Prvi Festival grašca održan je baš ovde, i kasnije dobio nadimak „Grašac na vodi“, zapamćen po odličnoj vinskoj žurci održanoj tokom pravog potopa, a treće izdanje festivala vraća se u ovaj neverovatni barokni prostor da ponudi ljubiteljima vina i dobar provod, i priliku za instagramisanje u nerealno lepom ambijentu, i degustaciju vina od sorte koja je od nemerljivog značaja za Vojvodinu i Srbiju, i za ceo region Centralne Evrope: od „ružnog pačeta“ našeg vinarstva, grožđa od koga su se pravila vina za špricer, grašac je došao do toga da se od njega prave vina koja osvajaju najveće nagrade na svetskim ocenjivanjima.Više od trideset vinarija iz Srbije i gostujućih zemalja predstaviće, od 17 do 22h, vina u širokom spektru stilova – biće tu savršenih grašaca za prolećne i letnje dane, hrskavih, svežih i bodrih, potom zrelih, barikiranih, moćnih vina namenjenih za duže odležavanje, a organizatori najavljuju i premijere i velika stilska iznenađenja...Na pitanje šta sve grašac može i gde su mu granice još uvek nema odgovora niti će ga uskoro biti, a Festival grašca je pravo mesto da se utvrdi dokle je grašac stigao u svim svojim izrazima, i kakva je trenutno trajektorija njegovog uspona u najveće vinske visine.

Kao i do sada, podrazumeva se dobra muzika, i živa i ona koju će miksovati vrhunski DJ, a grašce će pratiti dobri zalogaji.